CIK DONIO ODLUKU! Popuna Doma naroda FBiH vršit će se po popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici glasala je o dva prijedloga o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije

Počela sjednica CIK-a u Sarajevu, predsjednik poručio: Ogromni su pritisci

11:30  Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.

Tako će se raspodjela mandata iz kantonalnih skupština u FBiH vršiti prema popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine.

Protiv su bili Šantić i Arnautović.

11:20 Radi se i prijedlozima predsjednika Centralne izbrone komisije Branka Petrića i člana ovog tijela Suada Arnautovića. Prema prijedlogu Suada Arnautovića, za popunu ovog doma koristio bi se popis iz 1991. godine kako slijedi na fotografiji ispod.

S druge strane, prijedlog Petrića je da se koristi popis iz 2013. godine kako slijedi:

Izvor: N1

CIK BiH na sjednici sredinom novembra razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Kako bi članovi CIK-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku FBiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

 

(Global CIR/N1/Agencije)

Komentiraj