NAKON ŠTO JE SAZNAO DA JE DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE: Dirljivo pismo zahvalnosti pisca Alberta Camusa svom nastavniku

Malo je stvari koje nas više dirnu nego primjeri duboke zahvalnosti koju ljudi ponekad iskazuju onima koji su u mladosti imali presudan uticaj na njihov život.

Jedan od najlepših primjera takve zahvalnosti dolazi iz pera francuskog pisca, filozofa i novinara Albera Kamija /Albert Camus/  (1913-1960). Kada je Kami bio beba, otac mu je poginuo na bojištu u Prvom svjetskom ratu. Njega i njegovog brata podizale su nepismena, gotovo potpuno gluha majka i despotski nastrojena baka, što braći Kami nije obećavalo sjajnu budućnost.

Međutim, sudbina se umiješala kada je nastavnik Luj Žermejn primjetio da mladi Alber posjeduje poseban potencijal i sebi dao u zadatak da dječaku pomogne da se izgradi i pronađe svoj cilj – što je misija svakog velikog pedagoga. Pod okriljem ovog izvanrednog čovjeka, Kami je prevazišao nezavidne životne okolnosti i počeo da izrasta u budućeg genija kog će cijeniti čitav svijet.

Tri decenije kasnije, Kami je postao drugi najmlađi dobitnik Nobelove nagrade, koja mu je dodijeljena za “jasnoću i iskrenost sa kojima osvetljava probleme ljudske savjesti.” Nekoliko dana nakon što je čuo vijest, Alber Kami je novembra 1957. napisao dirljivo pismo svom nastavniku i mentoru:

Dragi gospodine Žermejn,

sačekao sam da se uzbuđenje koje se ovih dana podiglo oko mene slegne, kako bih mogao da vam se obratim iz dubine svog srca. Upravo mi je ukazana čast suviše velika, koju niti sam tražio niti joj težio. Međutim, čim sam saznao za vijest, prva osoba na koju sam pomislio, nakon svoje majke, bili ste vi. Bez vas, bez vaše srdačne ruke koju ste pružili malom siromašnom djetetu koje sam bio, bez vašeg podučavanja i vas koji ste mi bili uzor, ništa od ovoga se ne bi desilo.

Ova nagrada ne znači mi previše. Ali mi bar daje priliku da vam kažem koliko ste mi značili i koliko mi još uvijek značite, i da vas uvjerim da vaš trud, vaš rad i srce puno ljubavi još žive u jednom od vaših malih učenika, koji, uprkos godinama, nikad nije prestao da bude vaš zahvalan  đak.  Volim vas svim srcem.

Alber Kami

 

 

(Global CIR/ Detinjarije.com)

Komentiraj