UN USVOJIO DEKLARACIJU PROTIV MILITARIZACIJE KRIMA! Američki zvaničnik: Moguće nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Generalna skupština Ujedinjenin naroda usvojila je u rezoluciju, koju je predložila Ukrajina, protiv militarizacije Krima i Azovskog i Crnog mora.

U ovom dokumentu se navodi da prisustvo ruske vojske na Krimu protivriječi nacionalnom suverenitetu, političkoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, prenosi Tass.

Uz to, osuđuje se Rusija zbog toga što je izgradila most preko Kerčkog moreuza.

Rezoluciju je podržalo 66 zemalja, dok je 19 bilo protiv, a 72 su bile uzdržane.

Amandmani Sirije i Irana

Istovremeno, Generalna skupština UN-a odbacila je amandmane koje su predložili Iran i Sirija, a koji imaju za cilj da se taj dokument izbalansira i koji podsjećaju na sporazume iz Minska, navodi ruska agencija.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedeljak da je rasporedilo više od deset suhoja SU-27 i SU-30 borbenih aviona na Krimu, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da Ukrajina navodno priprema “provokaciju” u blizini Krima krajem godine.

Ministarstvo je saopćilo da su avioni raspoređeni u vojnu bazu Belbek na Krimu, gde će biti trajno stacionirani.

Rusiji bi mogle uskoro biti uvedene nove sankcije zbog nedavnog pomorskog spora između Rusije i Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak u Kijevu specijalni američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

“O tome razgovaramo s kolegama iz Europske unije”, rekao je Volker te dodao su moguće dodatne sankcije Rusiji za možda mjesec ili dva, prenosi Beta.

Tenzije između Rusije i Ukrajine pojačale su se nakon što je ruska obalska straža krajem studenog pucala na tri ukrajinska broda, a zatim zarobila brodove i posadu u blizini Kerčkog prolaza.

Kijev je tada od Zapada zatražio nove sankcije Rusiji, kojoj su uvedene kaznene mjere od 2014. godine zbog pripajanja poluotoka Krim i umiješanosti u sukobe na istoku Ukrajine, što Moskva demantira.

Sastanak Trumpa i Putina

Američki državni tajnik Mike Pompeo početkom mjeseca je izjavio da je predsjednik SAD-a Donald Trump spreman za sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali tek nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare, prenijele su tada agencije.

“Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni”, poručio je Pompeo u odgovoru na pitanje o uvjetima američke strane za nastavak dijaloga s Rusijom.

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika, istaknuvši da su “do toga doveli Rusi, svojim ponašanjem u Kerčkom prolazu”, prenijeli su tada američki mediji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj