NASTAVLJA SE ‘KANTONALNI REALITY’: Radončićevi zastupnici u TK su ustvari Kukićevi, raspao se bh. blok u USK zbog A-SDA, a ljulja se fotelja i ‘prvom mikrofonu Sarajeva’

Kako vrijeme odmiče trakavica oko formiranja vlasti na kantonalnom nivou, kako su to njeni akteri pompezno najavljivali ‘bez SDA’, postaje sve zabavnija. Još prije više od mjesec dana u tekstu ‘Tresla se gora, rodio se miš’ ukazivali smo na neozbiljnost SDP-a koji je zajedno sa kantonalnim strankama pokrenuo taj cijeli projekat i danas se pokazuje kako smo zaista bili u pravu.

Koalicija u TK je na klimavim nogama zbog čvrstog zagrljaja SBB-a i PDA, u USK DF i NS ne žele sa desničarima iz A-SDA, a u KS isfrustrirani Dino Konaković, nakon gubitka premijerske fotelje, pokušava opravdati epitet ‘prvog mikrofona Sarajeva’.

Radončićevi zastupnici u TK su ustvari Kukićevi?

Prije četrdesetak dana smo pisali kako je ‘SDP svoju pobjedu u Tuzlanskom kantonu kroz višečlanu koaliciju faktički predao u ruke dva kandidata SBB-a, želeći navodno izbjeći PDA. Međutim, šta ako su ta dva zastupnika ‘u rukama’ omraženog Kukića, što ne može biti posve isključeno budući da su Radončić i Kukić imali predizborni sporazum o partnerstvu? Ko Nikšiću i SDP-u garantuje da u dogledno vrijeme ta dva poslanika neće zaigrati za PDA i od SDP-a napraviti Kukićevu marionetu? Slično je i u drugim kantonima gdje su prebjezi postali okosnica novih koalicija predvođenih SDP-om. Koliko im se može vjerovati?’

Tako, SDP, umjesto da gradi stabilnu koaliciju koja može osigurati efikasnu vlast, zalaže se za najružnije oblike povezivanja koji će i SDP-ove lidere, i SDP-ove glasače, i cijeli narod dodatno frustrirati, sa konačnim efektima da SDP na slijedećim izborima dobije još slabiji izborni rezultat, što svakako ne bi trebalo biti nikome drago ko se izjašnjava da mu je stalo do napretka BiH, jer je za progres nužan snažniji SDP.

Međutim, SDP, po osnovu zrelosti ne može nikako drugačije doprinijeti pozitivnim pomacima u našem društvu dok se ne poveže sa SDA, njenim liderima i njenim članovima. To da SDP treba da se distancira od SDA može biti samo interes nekoga ko ne želi dobro našoj domovini. Za progres bh. društva i države, nužna je politička moć patriotskih snaga, a ona se najbolje može postići koalicijom SDP i SDA. Veći je problem nerazumijevanje te istine, nego što je sama činjenica da se SDP uistinu, na štetu građana BiH distancira od onoga s kim može najbolje doprinositi ovom našem napaćenom narodu.

Da su  poslanici SBB-a ustvari pod kontrolom „lidera“ Kukića, pokazalo  se ovih dana jer je formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu postalo veoma upitno, a razlog je zahtjev SBB-a da se koaliciji koju napravilo pet stranaka, priključi i PDA Mirsada Kukića. Blok za formiranje vlasti u TK čine SDP sa deset mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona, DF sa tri te SBB, Stranka za BiH i Naša stranka sa po dva zastupnika. To je ukupno 19, tek jedna ruka više od potrebnih 18 za većinu u skupštini. S obzirom da SBB ima dva zastupnika bez njih se vlast ne može formirati.

Ovaj potez SBB-a u TK ne iznenađuje. PDA je podržala Fahrudina Radončića u veoma neuspješnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, a ove dvije stranke su prije dva dana u Zastupničkom domu BiH formirale zajednički klub zastupnika.  Također, ne treba smetnuti sa uma kako je i prethodna vlada TK bila sastavljena od kadrova SBB-a i PDA- kojima se ne odlazi sa funkcija.

Kako će se Nikšić opravdati pred svojim biračima zbog ovog debakla, ostaje da se vidi u narednim danima.

Naša stranka neće sa A-SDA, DF izbačen iz bh. bloka u USK?

‘Antinarodnom frontu’ pod nazivom ‘nećemo sa SDA’ ne cvjetaju ruže ni u Unsko-sanskom kantonu. Naša stranka (NS) je najavila da će podržati izbor nove Vlade , ali da će zastupnica te stranke u kantonalnoj skupštini djelovati samostalno. DF je kako saznajemo praktički izbačena iz bh. bloka u ovom kantonu, tako da krnju koaliciju čine A-SDA-Pomak, SDP, SBB i NB koje imaju 15 zastupnika. Sa druge strane preostale su tri organizacije ili 14 zastupnika.

‘Svjesni smo odgovornosti pred kojom se našla Naša stranka, zbog činjenice da smo 16-ta ruka, te da bukvalno od naše odluke da podržimo formiranje Vlade USK ovisi hoće li se krenuti u rješavanje mnogobrojnih nagomilanih problema na USK ili u blokadu svih procesa. U ovoj situaciji, mi sebi ne možemo dozvoliti luksuz da praktično blokiramo sve procese te ćemo podržati predloženu Vladu. Naša stranka i njena predstavnica u Skupštini USK, u daljem radu djelovat će samostalno, u skladu s principima i uvjerenjima Naše stranke’, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Naše stranke USK.

Iz ove stranke izražavaju žaljenje što u USK po uzoru na neke druge kantone nije stvoren BH blok s lijevo orijentiranim političkim organizacijama, a kao razlog navode nespremnost SDP-a i DF-a na međusobnu suradnju kroz takav blok.

Prvi mikrofon Sarajeva

U Kantonu Sarajevo je ponovo sa dnevnog reda povučen nacrt budžeta za 2019. godinu, a to je uradio još uvijek aktuelni premijer Adem Zolj nakon oštrih kritika zastupnika. Naravno, ponovo je u kantonalnoj skupštini bio najglasniji ‘prvi mikrofon Sarajeva’ i nekadašnji premijer kantonalne Vlade Elmedin Dino Konaković, koji je pored svih ‘obaveza’ ipak našao vremena da malo  ‘pronjuška’ po KCUS-u.

Takav je Dino, on nikako ne može da radi posao za koji je plaćen, već bi uvijek da se drugima miješa u posao. Sa jedne strane njegovu nervozu trebamo razumjeti jer je vokalna solistica Ana Babić zaista postavila visoke kriterije u prethodnom mandatu za tu važnu funkciju ‘kontrolora mikrofona’.

Nermin Nikšić će, kako stvari stoje, ipak morati ući u koaliciju sa SDA te ga je ovo odugovlačenje samo stavilo u još nezgodniju poziciju nego je bio na samom početku. Drugim riječima, ponaša se kao kokoška koju ‘ganja’ horoz, a ona mu kaže: ‘Ganjaj me molim te, horo, još koji krug, da ne pomisli selo da sam laka ženska’.

 

(Global CIR Team)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Prvi mikrofon grada Sarajeva Konaković, stvarno je smiješan kada će se baviti svojim poslom.

    Reply

Komentiraj