OPASNOSTI VREBAJU NA SVAKOM KORAKU, OD TERORISTA DO PASA LUTALICA! Kanada upozorila građane koji putuju u BiH

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade u svojim redovnim preporukama za putovanja okarakterisalo je BiH kao opasnu i nesigurnu zemlju.

Slikovni rezultat za Kanada upozorila građane bih opasnost

U uvodnom dijelu upozorili su na kriminal, neoznačena minska područja i na neeksplodirana ubojita sredstva u ruralnim i planinskim područjima.

U dijelu koji se odnosi na sigurnost kanadske vlasti upozoravaju građane da, ukoliko putuju u BiH, ostanu na glavnom putu i trotoarima, da izbjegavaju napuštene objekte i putuju samo danju.

Takođe, posebnu pažnju posvetili su džeparošima i razbojnicima koji otimaju torbice u velikim urbanim područjima.

“Stranci su česta meta. Izbjegavajte isticanje nakita. Provale u kuće i krađe auta su česte, posebno u Sarajevu. Stranci su meta lopova na Trebeviću. Nasumični oružani napadi koje izvode kriminalne grupe se dešavaju najčešće u Sarajevu. Stranci su rijetka meta, ali postoji rizik da budete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, pogotovo u noćnim klubovima i kafićima u ranim jutarnjim satima”, stoji u upozorenju.

Kada je riječ o terorizmu, navodi se kako postoji visok rizik od terorističkog napada koji se može desiti bilo kada.

Upozorili su svoje građane i na česte proteste koji se mogu pretvoriti u nasilne pa se Kanađanima savjetuje da izbjegavaju područja gdje se organizuju protesti.

Pohvale nisu dali ni za sigurnost puteva navodeći kako putovanje može biti opasno jer se putevi slabo održavaju, ali i vozila. Za bh. vozače su istakli kako voze brzo i u alkoholisanom stanju. Kao argument su naveli visoku stopu saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama i velikim brojem povrijeđenih.

Pohvale su dali za usluge javnog prevoza, taksija, autobusa i voza.

Upozorenje je izdato i za napade pasa lutalica.

“Čuvajte vaše privatne stvari, pogotovo pasoš i druge putne dokumente. Izbjegavajte izolovana i neosvijetljena područja noću. Izbjegavajte isticati da ste dobrostojeći i pokazivanje veće sume novca”, zaključuje se u preporukama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj