SVE DRUGO BI BILO NEPRAVEDNO! Busek: Promijeniti strategiju – odmah primiti cijeli Balkan u EU!

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da EU mora promijeniti svoju strategiju prema Zapadnom Balkanu i sve države odmah primiti u članstvo. Busek je, na sinoćnjoj diskusiji „Evropa i ti: bilans austrijskog predsjedavanja i izgledi na izborima za Evropski parlament“ u Beču, istakao da je besmisleno „igrati se doktora“ i pokušati nešto popravljati.

„Ni jug Italije nije zreo za EU, ali je ipak u Uniji. Nama je hitno potreban cijeli Balkan u EU. Sve drugo bi u stvarnosti bilo nepravedno“, podvukao je šef bečkog Instituta za podunavlje (IDM).

Mnogi instrumenti EU zastarjeli

Busek je kazao da su mnogi instrumenti EU zastarjeli, a u to, kako kaže, spada i rotirajuće predsjedavanje.

„Nisam siguran koliko je to još svrsishodno“, naglasio je on.

Na skupu je naučni saradnik IDM Silvia Nađivan predstavila dokument „Jasne vizije i hitno potrebne mjere koje je moguće realizovati“.

U tom dokumentu se ukazuje, prije svega, na veliki problem odlaska stanovništva sa Zapadnom Balkana.

Takođe je istakla da je potrebno i pojačano djelovanje protiv „stabilokrata“, to jest autoritarnih vladara sa orijentacijom prema cilju rukovođenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Budućnost Balkana zavisi snažno o toga koliko će biti moguće ‘ugušiti’ etničko-nacionalističku politiku“, smatra Nađivan.

Dalekosežne reforme

Novinar Klaus Prempers je ocijenio da su EU potrebni dalekosežne reforme u bliskoj budućnosti.

„Jedan pozitivan razvoj je Brexit, odnosno da neko napušta Uniju koji je uvijek glasao protiv dalje integracije“, naglasio je on, dodajući da će se sada vidjeti da li će biti stvoren veći prostor za integraciju.

Istovremeno, smatra da je neophodno pronaći nove modele za kontinent i oprostiti se od par konstanti u Evropi.

Saglasni su bili učesnici da nije više u duhu vremena govoriti o osovini Pariz-Berlin, i to ne samo što se bliži kraj mandata njemačke kancelarke Angele Merkel.

Evropa je daleko veća i neophodno je druge aktere snažnije uključiti, zatražili su oni.

Busek je dodao da se trenutno suočavamo sa Evropom zastoja, zbog čega okolnosti predsjedavanja Austrije EU nisu bile lake.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj