ZVIZDIĆ U BRISELU: BiH je u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

 Na poziv visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini predsjedavajući Savjeta ministara BiH i novoizabrani zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić prisustvovao je jučer u Briselu sastanku lidera Zapadnog Balkana.

Slikovni rezultat za zvizdić denis

Tokom obraćnja Zvizdić je istakao značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja.

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtim na socio-ekonomske reforme.

Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Istakao je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana, kao i Evropske unije sa našim regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti, i istaknuo neophodnost poštivanja međunarodnih obaveza i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, sa fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizacijii i pridruživanju.

Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regiona, i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije, te komesar Evropske unije za prosirenje Johanes Han.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj