TRAMP SUOČEN SA KRITIKAMA ZBOG POVLAČENJA IZ SIRIJE! Tvrdi da je Saudijska Arabija prihvatila da obnovi Siriju umjesto SAD-a

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je Saudijska Arabija prihvatila da umjesto SAD-a ponudi novac za obnovu ratom uništene Sirije. On je to objavio na svom Tviteru i istovremeno zahvalio toj zemlji.

„Saudijska Arabija se složila da umjesto SAD-a ponudi novac potreban da bi se pomogla obnova Sirije. Vidite? Zar nije lijepo kada veoma bogate zemlje pomažu da se obnove njihove susjedne zemlje prije nego da to radi velika zemlja – SAD, koja je pritom udaljena 5.000 milja. Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji”, napisao je Tramp.

Da je neko drugi vratio vojnike…

Ranije je odgovorio na kritike upućene zbog povlačenja iz Sirije:

„Da je bilo ko, osim vašeg omiljenog predsjednika Donalda Trampa, objavio da ćemo, nakon desetkovanja ‘Islamske države’ u Siriji, vratiti naše trupe kući (srećne i zdrave), ta osoba bi bila najpopularniji heroj u Americi. Kada sam ja u pitanju, uslijedio je žestok udar iz medija koji objavljuju lažne vijesti. Ludo!”, napisao je Tramp.

On se u drugom tvitu bavio i doskorašnjim američkim ministrom odbrane Džimom Matisom, koji je podnio ostavku zbog neslaganja sa Trampom oko povlačenja iz Sirije.

„Kada je predsjednik (Barak) Obama neslavno otpustio Džima Matisa, ja sam mu pružio drugu priliku. Neki su mislili da ne bi trebalo, ja sam mislio da treba. Interesantan odnos, ali ja sam takođe pružio sve resurse koje on zapravo nikada nije ni imao. Saveznici su važni, ali ne kada iskorištavaju SAD”, naveo je Tramp.

Evropa na udaru

Povlačenje SAD-a iz sporazuma o regulisanju upotrebe raketa srednjeg i malog dometa novi je udarac za evropske saveznike SAD-a. Rusija neće dozvoliti da Amerikanci izvrše inspekciju nove nuklearne krstareće rakete jer ona, navodno, ne krši odredbe dogovora.  Moskva je optužila Vašington da je samo tražio izgovor da izađe iz sporazuma kako bi razvijao svoje rakete.

U svim tim optuživanjima najmanje je važno da li svaka strana razvija svoje rakete u okviru sporazuma ili na povećanju dometa hoće da rade legalno. Putin je svakako na godišnjoj konferenciji rekao da su Rusija i SAD dotakle dno u međusobnim odnosima.

Najlošije je, barem za evropski kontinent i saveznike SAD-a, što će pokazna vježba biti izvedena na istočnom krilu NATO-a, gdje će se skrcati sve te rakete. Poljska i Rumunija su već spremne, a ubrzano širenje NATO-a na Crnu Goru i Makedoniju zatvara liniju prema Rusiji.

Posljednje istraživanje „Galup internationala”, sprovedeno u 64 države, pokazalo je da u zapadnoevropskim državama nedostaje spremnost da svoje zemlje brane oružjem. Najpacifikovniji su Austrijanci, od kojih bi samo njih 21 odsto oružjem branili svoju domovinu, naspram 94 odsto stanovnika Bliskog istoka, Afrike i Pakistana.

Činjenicu da bi u slučaju potrebe prosječno samo četvrtina stanovnika zapadne i centralne Evrope uzela oružje da brani svoje zemlje istraživači objašnjavaju nedostatkom „konkretne slike prijetnje”. Ona sada iz više pravaca postaje sve očiglednija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj