U BANJOJ LUCI ZA VEČERAS NAJAVLJENI NAJMASOVNIJI PROTESTI! Dodik ponovo optužio Veliku Britaniju za upumpavanje novca u NVO sektor

Uoči najavljenog velikog skupa u Banjoj Luci, Davor Dragičević, otac ubijenog banjalučkog mladića Davida, saopćio je da zahtijeva ostavke funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, banjalučkog Okružnog javnog tužiteljstva, kao i hapšenje određenih osoba, jer u suprotnom, kako navodi, neće otići sa glavnog gradskog trga.

Pojašnjava da zahtijeva ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, načelnika Uprave za organizirani kriminal Darka Ilića, direktora policije RS Darka Ćuluma, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće. Optužuje ih za “upletenosti u nedopuštene radnje sprječavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS”.

Traži i da se do 18 sati, do početka skupa “Pravda za Davida”, uhapse: Filip Ćulum, Đordje Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić, te inspektor Bojan Karanović.

U saopćenju Dragičević navodi i da također zahtijeva da se pod mjere nadzora stave ostali neimenovani koji su održali press-konferenciju” MUP-a RS 26. marta. Dodao je da neće odustati od svoje borbe.

S druge strane, kako doznaju mediji, u pripravnosti su sve raspoložive policijske snage, kao i jednice interventne policije. Srbijanska pjevačica Marija Šerifović otkazala je novogodišnji nastup na Trgu Krajine, zbog novonastale situacije, a nastup Željka Joksimovića također je pomjeren s Trga Krajine pred Palatu predsjednika Republike Srpske.

Dodik ponovo optužio Britance

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako „svako iole politički i bezbjednosno pismen može lako da zaključi da su protesti u Banjaluci i u Beogradu koordinisani i da iza njih stoji strani faktor, prije svih Velika Britanija“, čiji je cilj, kako kaže, rušenje vlasti u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Glavni motiv izazivanja nestabilnosti je, kako objašnjava Dodik za današnji „Kurir“, namjera Zapada da spriječi ruski utjecaj na ovim prostorima.

“Britanija je odobrila šest miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja ovdje. To znači da je taj novac upumpan u razne NVO, medije… da proizvede nestabilnost i ruše vlast u Beogradu i RS. Zašto neko misli da je mjera njihove politike prema Rusiji obavezujuća i za nas ovdje?! To ne može da bude”, rekao je Dodik.

Komentirajući okupljanja grupe “Pravda za Davida” u Banjoj Luci, Dodik kaže da je taj pokret u pravu u dijelu koji se tiče insistiranja da se utvrdi istina o stradanju Davida Dragičevića.

“Na to može jedino da odgovori tužilaštvo, i poslije toga sud. Sve izvan toga, a tiče se političkih stavova i ocjena, nasrtaja na institucije i pojedince je neprihvatljivo. I dobiće svoj politički odgovor”, rekao je Dodik.

Taj politički odgovor je, objašnjava, novi zakon i ukidanje tužilaštva koje je, kako kaže, pod upravom međunarodnog faktora i formiranje nekog novog.

“Očigledno postoji sprega. U tužilaštvu odugovlače i neće da rade svoj posao kako bi se napravila atmosfera navodne odgovornosti izvršne vlasti za taj slučaj”, kaže Dodik, kome smeta što izvršna vlast u RS ne imenuje tužioce ni sudije.

Govoreći o protestima u Beogradu, Dodik kaže da je aktuelna vlast predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zatekla beznadežnu situaciju, zemlju pred bankrotom, a da sad oni koji su je doveli u tu poziciju odjednom okupljaju narod i nude se kao alterantiva.

“Uvijek u Beogradu, kao i u Banjaluci možete naći nekoliko hiljada ljudi koji su nezadovoljni. A ti bi bili nezadovoljni gdje god živjeli. Srbija ima demokratske izbore, pa ti nezadovojni neka se za njih pripreme”, rekao je Dodik.

Upitan da li sugerira da su protesti u Banjaluci i Beogradu u nekoj vezi, Dodik odgovara “očigledno”.

“Ovdje izuzimam porodicu Dragičević. Razumijem povrijeđenost Davora Dragičevića i dok traga za istinom, ima moju podršku. Kad uđe u politiku, a nije nepoznato da su se oko njega političari okupili onda imamo problem. Naravno da strani faktor ima uticaj”, kazao je Dodik.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj