REVIZORI PROČEŠLJALI RAČUNE GRADA ZAGREBA: Više od 7 milijuna kuna iskorišteno mimo zakona

Niz nepravilnosti pronašli su državni revizori češljajući račune Grada Zagreba. Tvrde tako da je Milan Bandić nezakonito trošio novac Zagrepčana te ih donirao brojnim udrugama i manifestacijama, kako u Zagrebu tako i izvan njega.

U 2017. je tako Bandić financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. Ne bi tu bilo ništa sporno da revizori nisu otkrili da su neke manifestacije novac dobile iz tzv. proračunskih zaliha i to Fonda za elementarne nepogode i katastrofe.

“Preko tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Znači, proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene”, prokomentirala je za Novu TV pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Grad bez komentara

Tako se protivno zakonu novac Zagrepčana, između ostalog, koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilnih usluga te brojnih cateringa i donacija udrugama. Na računima su pisali iznosi, ali ne i specifikacije troškova.

Prema riječima, Čoh Mikule, nedostaju kriteriji kod planiranja donacija ali i kod provedbe javnog natječaja za donaciju sredstava.

Rezultat državne revizije Grad zasad nije komentirao.

Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj