SJEDINJENE DRŽAVE OD JUČER NISU U ORGANIZACIJI UNESCO! Ne žele izdvajati novac za ‘antiizraelsko tijelo’ UN-a

Odluka Sjedinjenih Država o napuštanju UNESCO-a, objavljena u oktobru 2017. godine, u skladu sa statutom organizacije stupila je na snagu posljednjeg dana prošle godine. Washington zadržava status promatrača, ali više neće plaćati doprinose i neće biti biran u Odbor za svjetsku baštinu, navode agencije.

Odluka nije lako donesena“, rečeno je prošle godine iz State Departmenta, pojasnivši da je ona među ostalim rezultat zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko nastavka neobjektivnog odnosa prema Izraelu, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.

Ovo nije prvi put da Washington napušta UNESCO, a ranije je to uradila Reganova administracija i to 1984. godine.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu specijalizirana je organizacija u sistemu Ujedinjenih naroda, utemeljena  1945. godine.

Glavni cilj je doprinos miru i sigurnosti promovirajući saradnju među narodima na područjima obrazovanja, nauke i kulture u cilju unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda, navedeno je na internet stranici ove organizacije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj