U LATINSKOJ AMERICI KOJA SKREĆE UDESNO! Kuba slavi 60 godina revolucije

Glasovita kubanska revolucija obilježava u utorak 60. obljetnicu u regiji koja uvelike skreće udesno. Okrugla obljetnica ove godine poklopila se sa službenim preuzimanjem dužnosti predsjednika Jaira Bolsonara koji dolazi s krajnje desnice u Brazilu, zemlji koja je ostvarila politički zaokret poput Argentine, Čilea i Perua.

Proslava će se održati u Santiagu de Cubi, prvom gradu koji je 1959. osvojila gerila Fidela Castra, i bit će skromna, bez uzvanika iz inozemstsva. U 17.00 sati (23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) njegov brat i bivši predsjednik Raul Castro održat će govor na groblju na kojemu je pokopan otac kubanske revolucije.

Premda je revolucija nakon višegodišnje diktature Fulgencija Batiste donijela velik napredak na polju zdravstva i školstva, poslije je potaknula zabrinutost i kritiku međunarodne zajednice zbog ljudskih prava i političkih zatvorenika.

Zbog nametnutih sankcija otok je gospodarski na izdisaju: rast stagnira oko 1 posto, što nije dovoljno za pokrivanje potreba stanovništva koje zbog toga trpi oskudicu. Kako bi “osvježile” gospodarski obrazac u zemlji, vlasti 24. veljače organiziraju referendum o novom ustavu koji priznaje privatno vlasništvo, tržište i strana ulaganja. No nema ni govora o povratku kapitalizma: cilj je i ubuduće “komunističko” društvo s Komunističkom partijom kao “jedinom” političkom strankom.

Havana nije ljubimica Donalda Trumpa, ali ni zemlje saveznice nisu joj baš od velike pomoći. Venezuela je i sama u krizi i teškom mukom joj osigurava dopremu nafte.

I premda je u nedjelju, u poruci Raulu Castru i predsjedniku Miguelu Diazu-Canelu nazvao Kubu “strateškim partnerom i pouzdanim saveznikom”, Vladimir Putin više nije spreman subvencionirati Kubu kao što je to trideset godina činio Sovjetski Savez. Kina još manje.

Najposlije, Sjeverna Koreja koju je kubanski predsjednik posjetio u studenom, planira u siječnju u Havani potpisati protokol o trgovinskoj razmjeni i suradnji, objavila je službena novinska agencija Prensa Latina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj