U POSLJEDNJI ČAS IZBJEGNUTA KRIZA! Italijanski se populisti ne razvode od EU, ali se možda rastaju jedni od drugih?

Italijanska vlada je preživjela 2018. godinu – donijevši odluku o budžetu poslije mukotrpne borbe – ali, ne bi trebalo da začudi ako bi se 2019. teška populistička alijansa raspala, uzrokujući prijevremene izbore.

Pred njima je godina u kojoj će se zamenici premijera Mateo Salvini i Luiđi di Majo, pravi moćnici iza vlade, boriti za vrhovnu vlast, pokušavajući da odgonetnu kako će ispuniti obećanja o nižoj starosnoj granici za penzionisanje i specijalne beneficije, kada su ograničili sredstva predviđena za ova obećanja.

Oni su čudan spoj. Salvinijeva antimigraciona partija je najjača na poslovno jakom sjeveru i Di Majov antiestablišmentski pokret Pet zvjezdica ima bazu glasača na siromašnijem jugu.

Najava stvari koje treba da nastupe bilo je Salvinijevo ispitivanje javnog mnijenja. Protiv neoprostive ekonomske pozadine, politički veštiji četrdesetpetogodišnjak prevazišao je svog tridesetdvogodišnjeg partnera, koji je tehnički imao više mjesta u parlamentu, ali čiji je nedostatak iskustva došao do izražaja.

Najveće pitanje je hoće li Salvini pokušati da ugrabi moć izazivanjem kolapsa vlade i unovčavanjem sopstvene popularnosti u glasačkoj kutiji. Izbori u Italiji su suviše česti i politička drama je način da se glasači odvrate od ekonomije, koja je jedva porasla ili je već decenijama u represiji.

Nepijatelji?

– Salvini i Di Majo su zajedno u vladi, ali se takmiče jedan protiv drugog na izboru za Evropski parlament u maju – kaže Đovani Orsina sa Univerziteta u Rimu.

– Ako Salvini dobro prođe u Evropi, bit će motivisan da pokuša da izdejstvuje predsjedničke izbore – dodaje on.

Nekoliko zvaničnika Severne lige vrši pritisak na Salvinija da “povuče” vladu, naročito ukoliko partija dobro prođe u Evropskom parlamentu, i pokuša da izazove vanredne izbore, kako bi preuzeo mjesto premijera.

Euroskeptik Salvini već je predstavio sebe kao šampiona nacionalnog suvereniteta, zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njegovim panevropskim idealima kao glavnim suparnicima.

U intervjuu za “Korijera dela Sera”, koji je izašao u ponedeljak, Salvini je naveo da ne vidi “nikakvu opasnost za vladu u nastupajućim mjesecima”.

Odluka da li da se održe prijevremeni izbori u Italiji zavisi od predsjednika Serđa Matarele, koji će vjerovatno prvi potražiti alternativu za administraciju, uspostavljenu 1. juna.

Zahvaljujući pritisku premijera Đuzepea Kontea i ministra finansija Đovanija Trija – kao i uzdrmanom finansijskom tržištu – Salvini i Di Majo osigurali su primirje sa Evropskom komisijom smanjenjem budžeta, koje je Brisel prvobitno označio kao “jedinstveno” kršenje fiskalnih pravila EU.

Sam Trija pozdravio je budžet od nedjelje, opisujući ga kao “konkretno tjeranje svake naznake Italegzita” i “okončanje širenja” desetogodišnjeg jaza u odnosu na Njemačku, koja je barometar ekonomske snage.

Ali, Brisel, koji ima moć da nametne kazne Rimu, upozorio je da će nastaviti da nadgleda ponašanje Italije.

– Pažljivo ćemo pratiti izvršenje odluke o budžetu. Ne bismo htjeli da se ponovi dijalog sa Komisijom, fokusiran na poštovanje naših pravila – izjavio je komesar za ekonomiju EU Pjer Moskovići u nedjelju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj