KINESKI ADMIRAL ZAPRIJETIO POTAPANJEM AMERIČKIH BRODOVA! ‘Jedino tako možemo riješiti aktuelne teritorijalne sporove u ovom dijelu svijeta’

Kineski admiral nedavno je rekao da je kineska vojska sposobna da potopi američke razarače u Istočnom i Južnokineskom moru. Komentari kontraadmirala Luo Juana iznijeti su u govoru o kinesko-američkim odnosima koji je dao 20. decembra, prenosi “News Corp” iz Australije. Luo je rekao da će potonuće američkih brodova riješiti tekuće teritorijalne sporove u tom dijelu svijeta.

Potopiti dva nosača i ubiti 10.000 Amerikanaca

– Ono čega se Sjedinjene Države najviše boje jesu žrtve – rekao je admiral Luo. On je procijenio da će potonuće američkog nosača dovesti do smrti 5.000 vojnika. Potapanje dva takva broda udvostručilo bi broj žrtava na 10.000. – Vidjet ćemo koliko je Amerika uplašena – rekao je.

Luo (67) ima rang kontraadmirala u mornarici Narodne oslobodilačke vojske Kine, a istovremeno je i zamjenik šefa Kineske akademije vojnih nauka.

Autor, društveni komentator i vojni teoretičar, Luo je u prošlosti bio poznat po izražavanju oštroumnih, antiameričkih pogleda. U svom obraćanju na samitu vojne industrije za 2018. u Šenženu, Luo se hvalio snagom kineskog naoružanja, koja uključuje protivbrodske balističke i krstareće rakete, koje bi mogle da pogode američke nosače.

Luo je rekao da su SAD ranjive i da Kina treba da iskoristi svoju snagu da napadne nedostatke neprijatelja.

– Napad gdje god se neprijatelj boji da bude pogođen. Gdje god je neprijatelj slab … – rekao je.

Geopolitička pitanja

Kina i SAD već godinama su u sukobu oko brojnih geopolitičkih pitanja, uključujući pritisak Pekinga na teritorijalna potraživanja u Južnom i Istočnom kineskom moru. U Južnom kineskom moru, Sjedinjene Države su kritikovale izgradnju ostrva Kine na malim grebenima i u plitkim vodama, i njihovu instalaciju vojnih objekata, uključujući avionske piste i dokove.

Kina tvrdi da je suverenitet “neoborivog” nad većim dijelom Južnokineskog mora i ostrva u njemu, i optužuje Sjedinjene Države da podižu vojnu napetost svojim mornaričkim prisustvom tamo.

Bruneji, Malezija, Filipini i Vijetnam takođe polažu pravo na dio voda, kroz koje svake godine prolazi oko 5 triliona dolara. Tajvan isto polaže pravo na teritorijalne vode, a ovo ostrvo predstavlja još jedan problem oko kojeg se spore Vašington i Peking.

Peking ostrvo smatra svojom otcjepljenom pokrajinom koja mora da bude ujedinjena sa kopnom, čak i ako to znači korištenje vojne sile. Ali Tajvan, koji je zvanično priznat od strane dvedeset država, insistira na autonomiji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj