PRVI PUT U HISTORIJI: Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Kineska sonda je prvi put u historiji sletjela na tamnu stranu Mjeseca, navode državni mediji, za šta kažu da je revolucionarna misija u istraživanju svemira. Sve dosadašnje misije bile su usmjerene na stranu koju vidimo sa Zemlje.

U četvrtak u 4:26 sati po kineskom vremenu sonda Chang’e-4 dotakla je južni Mjesečev pol, navode državni mediji. Odmah nakon slijetanja, sonda je poslala prve fotografije tamne strane Mjeseca satelitu Quegiao. Tamna strana Mjeseca se ne može vidjeti sa Zemlje i prilično je je neistražena.

Svemirski brodovi su u prošlosti vidjeli tamnu stranu Mjeseca, ali nijedan do sada nije sletio na nju.

Meko slijetanje “podiglo je misteriozni veo” sa tamne strane Mjeseca i “otvorilo novo poglavlje u ljudskom istraživanju Mjeseca”, naveli su državni mediji.

Zadaci sonde Chang’e-4 su astronomsko posmatranje, mjerenje Mjesečevog terena, sastava tla i mineralne kompozicije, kao i mjerenje neutronske radijacije i neutralnih atoma, kako bi se mogao proučavati okoliš tamne strane Mjeseca, saopćila je Kineska državna svemirska agencija.

Američka svemirska agencija – NASA je 2015. godine objavila animaciju koja prikazuje satelitske fotografije tamne strane Mjeseca.

 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj