SALVINI U SUKOBU SA KATOLIČKOM CRKVOM! Tvrdi da se svećenici ponašaju kao radikalni ljevičari, a ne kao katolici!

Kako se izborna kampanja za italijansku Sjevernu ligu približava u februaru u Milanu, njen lider Mateo Salvini podigao je brojanicu i Bibliju, zaklinjući se na odanost italijanskom narodu.

Ali, takvo ponašanje ne drži vodu u hijerarhiji crkve, koja optužuje Salvinija, sada ministra unutrašnjih poslova, da koristi vjeru u političke svrhe. Gradski biskup u Milanu Mario Delpini mu je poručio da se ubuduće drži politike.

Otkad je Salvinijeva partija preuzela moć u junu širom pokreta protiv establišmenta, njegov agresivni stav prema imigraciji – koji uključuje odluku da zatvori luke za spasilačke brodove – naišao je na oštru kritiku katoličke crkve.

– Katolička je dužnost da govori protiv neprijateljskog okruženja, koje je stvorila Salvinijeva nasilna i zapaljiva antiimigraciona retorika – kaže don Antonio Ricolo, sveštenik i novinar.

– Jezik ministra unutrašnjih poslova je “osuđujući” za mnoge u crkvi – dodaje on.

Većina populističkih partija sebe predstavlja kao imune na napade establišmenta, ali je pitanje hoće li katolički glasači poslušati crkvu ili Salvinija?

Ranije ovog mjeseca, crkveni nedjeljnik “Familia Kristijana”, koji uređuje Ricolo, objavio je priču koja razotkriva novi bezbjednosni i imigracioni dekret, koji je napravio Salvini, a koji će ukinuti boravišne dozvole i azil za izbjeglice na “humanitarnoj” osnovi.

Dio kritike su i porodični tražioci azila, čovjek iz Gane, trudnica iz Nigerije i njihova šestomjesečna beba, koji su istjerani iz prijemnog centra u Krotonu na jugu Italije, u skladu sa novim dekretom.

Salvini je na kritike odgovorio da zakon “nije retrospektivan i ne ostavlja djecu na ulici”. On je optužio “Familia Kristijanu” da je radikalno ljevičarski list, prije nego katolički nedeljnik.

To nije prvi put da je crkva bila protiv Salvinija.

U julu, kada je odbio da primi spasilački brod, naslovnica nedjeljnika ga je predstavila kroz lik Satane.

– Borili smo se na mnogo frontova, ali smo uvijek brinuli o onima u nevolji – rekao je Ricolo u telefonskom intervjuu.

– Nedjeljnik nije protiv lidera Severne lige na ideološkoj osnovi – naveo je on u nedavnom intervjuu.

Nova “bezbjednosna” odredba izazvala je zbunjenost u administracijama i prisilila migrante na “očaj i kriminal”.

– Ironično, bezbjednosni dekret doveo je do veće nesigurnosti – naveo je Ricolo.

Prema anketama, podrška Salviniju među katoličkim glasačima raste, uprkos njegovoj toleranciji prema abortusu (izjavio je da je to stvar izbora) i njegove lične situacije (razveden, sa drugim djetetom rođenim vanbračno).

Liga je duplirala svoju podršku od marta, naročito među ženama, starijim stanovništvom, onima sa osnovnom školom i katolicima.

– U Italiji narod ne zna mnogo o svjetskoj politici. Ljudi nisu svjesni situacije iz koje migranti bježe, ratova i teškoća – kaže Ricolo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Sjetimo se Salvinijeve izjave: Izrael je bastion demokracije.Ovu izjavu daje samo dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da postoji “razumna mogućnost da će izraelska vojska provoditi poslova na teritoriju Libanona” i da će se te akcije provoditi u sklopu tekuće operacije “Sjeverni štit”… Zašto im Papa smeta i kome Papa ustvari smeta prava adresa je …….Matteo Salvini je propustio čuti ove informacije, kao što ne želi znati da je svatko tko se protivi okupaciji i hegemoniji Izraela u regiji proglašen za “teroristu bojim se da je Papa sljedeci.

    Reply
    • Matteo Salvini pretvorio se u glasnogovornika izraelske propagande…Sada udara na katolike i svećenstvo a ovako posredno napada i samoga Papu.

      Reply
  1. […] SALVINI U SUKOBU SA KATOLIČKOM CRKVOM! Tvrdi da se svećenici ponašaju kao radikalni ljevičari, a… […]

Komentiraj