NA LOŠEM GLASU: Prestaje upotreba novčanica od 500 eura!

Krajem mjeseca većina glavnih europskih banki zaustavlja protok novčanica od 500 eura, za mnoštvo zemalja sinonima sumnjivih djelatnosti i financijskih pronevjera.

Za tri tjedna, nakon 17-godišnjeg postojanja, tiskanje i upotreba papirnatih novčanica od 500 eura zvanično se  završava. Centralna Banka Europe i 19 zemalja zone se je odriču. Njemačka i Austrija će biti iznimke jer nastavljaju  upotrebu. Trenutno se koristi samo 2,4% od starokontinentalnog imutka. Iako nema veliku upotrebu, predstavlja promet od 261 milijardu eura, sudeći po podacima iz BCE-e.

Piše: Džana Mujadžić

Sretni vlasnici  novčanica purpurnih boja neće  imati ograničen datum  vraćanja i moći će ih dugo koristiti. Centralna Banka Europe naznačuje da je novčanica na “lošem glasu” u svim zemljama eurozone pa će biti izbjegavana. Navodno pospješuje “pranje” prljavog novca i ilegalne financijske operacije, posebno iz terorističkih izvora.  Zato je prozvana “saveznicom velikog i malog banditizma”.

Uzimajući u obzir da “novčanica stvara zabrinutost jer može pospiješiti ilicitne djelatnosti”, Centralna Banka je  svibnja 2016 godine odlucila o njezinom polozaju pa se programiranje zaustavlja, za nekoliko dana. Neodlučne, Austrija i Njemačka nisu usvojile novost. Stanovnici obje države vole upotrebljavati gotov novac pa danas  plaćanje u gotovini predstavlja 80%, odnosno 85% ostvarenih transakcija. Kod Francuza se u gotovom plaća samo 68%. Federalna Njemačka  i nacionalna Austrija će se, ipak, odreći sporne novčanice 26. travnja kako bi mogle garatirati ispravnost novčanih tranzicija, ali i radi logističkih razloga.

Zadnjih godina Europljani su uglavnom izbjegavali gotov novac, ali i privlačnost bankarskih karti. Okolnosti se na početku 2019. godine radikalno mijenjaju zahvaljujući bezkontaktnom plaćanju sa povećanjem od 156% financijskih akcija. Na Starom kontinentu, Njemačka prednjači u plaćanju gotovim novcem, sa 103 eura po glavi stanovnika, dok Francuzi odvajaju samo 32 eura. Nijemci su i zahtijevali tiskanje novcanice od 500 eura koja je zamijenila onu od 1000 maraka gotovo jednake vrijednosti.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj