‘LONDON IS OPEN’: Londonski Tjedan muške mode u znaku Brexita

Upravo započeti londonski Tjedan muške mode više naliči kulturnom događaju nego pokazivanju suvremenih načina odijevanja. Vjerovatno se radi o pokušaju označavanja rastanka s EU, koje bi se trebalo organizirati 29. ožujka ove godine.

Ipak, postoji i mogućnost još jednog referenduma što ne zaboravlja gradonačelnik  Sadiq Khan, koji je britansku prijestolnicu osvijetlio na poseban način. Istakao je  posjećeni vrtuljak London Eye bojama Europe: plavom i žutom. Za vrijeme vatrometa, poruka “London is open” bila je ispisana na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, poljskom, rumunjskom i španjolskom jeziku.

Otvoren u međunarodnom duhu London Fashion Week predstavlja mlade, nadarene kreatore poput Parie Farzaneh, rođene u Devonu u obitelji porijeklom iz Irana. Nije izostao ni privlačni, japanski designer Arashi Yanagawa došao iz susjedstva, sa novitetima svog branda nazvanog po irskom bokseru, Johnu Lawrence Sullivanu.

Piše: Džana Mujadžić

Pozvan je i Khalid  Al Qasimi porijeklom iz Saudijske Arabije čiji praktični modeli streetweara oduševljavaju mladu klijentelu. Dylan Jones programator i organizator modnih događaja londonskog Tjedna mode je izjavio:

-Primali smo slavna imena kao Armani, Dolce&Gabana, Tom Ford, Tommy Hilfinger i mnoštvo drugih, ali aktualno predstavljamo obećavajuće kreatore, svih horizonata  i porijekla jer kod nas nastoje pokazati svoje umijeće  i nadarenost jer je London ‘najcool’ grad na svijetu!

Najnovija marka o kojoj se govori naziva  se A Cold-Wall, a oformio je Samuel Ross iz Brixtona. Sakupio je radničku odjeću, uklopivši je sa tehničkim sportwearem, konceptualnim detaljima, značajnim volumenima…Bivši asistent Virgila Abbde, finalist poznate nagrade LVMH, Ross je stilist koji obećava.

Iako godina započinje investiranjem brazilskog ultra desničara Bolsonaroa, londonska moda na muški način predstavlja Art Shool, čije kolekcije slave queer stil, odnosno brisanje razlika izmedju muške i ženske odjeće.

Daleko od isticanja posebnosti, osnivatelji Eden Loweth i Tom Barrett vjeruju u nebinarne identitete. Label Blindess u vlasništvu koreanskog dvojca Kyn Youg-Ji Sun Park iz Seula, čiji modeli za oba spola odbacuju muško-ženske granice,  izuzetno se dopada isto kao i kreacije škotskog kreatora Charlesa Jeffreya Loverboya što se nadahnjuje clubbingom, upisujući se u refernce drag queens, plesača, mitskih umjetnika performansa kao što je Leigh Bowery.

Muski tjedan se u Londonu održava od 2013. i sada se organizira njegovo 13. izdanje. Ako je većina  kreatora  iz Londona, učestvuju i međunarodno priznati Iceberg, talijanski specijalist kackanja i pletenja, Oliver Spencer, Walsh Bonner, Stefan Cooke, pa Kent&Carven pod vođstvom Davida Beckhama, zvaničnog veleposlanika sezone. London predstavlja, po mišljenju učesnika, eksperimentalni, inovacijski fashion dok Milano bira gigantske brandove, Pariz igra na kartu egzotizma, iako je tradicionalan i buržujski, a New York odbija mlade designere.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj