ŠTA JE UBICA IZ BEOGRADA RADIO 2017. U SARAJEVU?! Čaba uhapšen na ‘Trgu heroja’ sa prigušivačem i metkom u cijevi, nekoliko mjeseci kasnije isporučen Srbiji!

Pripadnici MUP-a Srbije identifikovali su muškarca koji je juče na Banovom brdu hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića, saznaje “Blic”. Riječ je o Subotičaninu Čabi Deru (38), za kojim je u toku opsežna potraga širom Srbije. Stvar je zanimljivija ako znamo da je dotični protjeran iz BiH krajem aprila 2018. godine, nakon što je zajedno sa Markom Gojčevićem uhapšen u Sarajevu 15.  septembra 2017. godine nedaleko od lokala ‘Happy’ na Trgu heroja, a po prijavi jedne starije žene kojoj su se učinili sumnjivim.

Uhapšeni po dojavi starije gospođe?

Kako su sarajevski mediji pisali te 2017. godine, policiji ih je prijavila stanarka zgrade na Trgu heroja u naselju Hrasno. Ona je, naime, oko 9 sati ujutro, pozvala policiju i kazala da je primijetila kako se dvije njoj nepoznate osobe već dva dana “vrte oko zgrade”, a njihovo ponašanje joj se učinilo sumnjivim.

Kada je policija došla u naselje Hrasno da provjeri navode ove prijave, jedan od muškaraca prišao je grupi starijih ljudi i stavio ruku na rame jednom od njih, pretvarajući se da razgovara s njim, ali je “pročitan” i policajci su ga oborili na zemlju i uhapsili. Drugi se dao u trk, ali su i njega policajci sustigli i oborili na zemlju.

Kod obojice su, kako saznajemo, prilikom hapšenja pronađeni pištolji s prigušivačima i to sa metkom u cijevi, kao i 4.000 eura. Policija sumnja da su se u ovom naselju vjerovatno i krili u nekom od stanova.

Razlog zbog kojeg se ovaj naoružani dvojac obreo u Sarajevu, predmet je intenzivne istrage koja je u toku. Prilikom ispitivanja u policiji, uhapšeni su kazali da im je navodno plaćeno da ubiju muškarca iz Novog Sarajeva, ali ime navodnog nalogodavca nisu otkrili. Policija provjerava i ove navode, ne isključujući mogućnost da su dali lažni iskaz kako bi “zavarali trag”. U međuvremenu, sarajevski Općinski sud im je na prijedlog Tužilaštva KS odredio jednomjesečni pritvor zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije.

Kasnije je istog dana sarajevski magazin Žurnal pisao da su prilikom saslušanja u MUP-u Kantona Sarajevo Gojčević i Čaba Der priznali su da su došli u Sarajevo da izvrše ubistvo, ali nisu otkrili ko je naručilac ubistva niti koga su trebali likvidirati. Istražni organi sumnjaju da se ova dvojica ubica dovode u vezu sa kriminalnom grupom Nasera Keljmendija, te zemunskim klanom.

OPSEŽNA POTRAGA ŠIROM SRBIJE: Utvrđen identitet ubice sa snimka jučerašnje likvidacije u Beogradu

U BiH osuđeni na zatvorsku kaznu

Bh. Ministarstvo sigurnosti krajem aprila prošle godine  uputilo je saopštenje javnosti u kojem se navodi da su tog dana sa teritorije BiH protjerani državljanin Crne Gore M. G. i Srbije D. Č., koji su neposredno prije toga pušteni iz zatvora u Zenici.

Nad navedenim licima je proveden postupak u skladu sa Zakonom o strancima, te im je izrečena mjera projterivanja i zabrane ulaska u BiH u periodu od pet godina. Kako se radi o licima koja se dovode u vezu sa kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori, preduzete su sve neophodne mjere i radnje u cilju njihovog bezbjednog udaljenja iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su predati nadležnim organima Srbije i Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su došli novinari “Blica”, iza ovih inicijala kriju se Gojčević i Der, koji su u septembru prošle godine uhapšeni u Sarajevu. Dvojac je tada pao uz pomoć operativnih saznanja crnogorske i bosanske policije, a kod njih je pronađen značajan arsenal oružja – municija i dva automatska pištolja sa prigušivačima. Nakon suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i pranje novca, njih dvojica su osuđena na zatvorske kazne, koje su ove nedjelje odslužili.

Prilikom protjerivanja se ne spominje ‘gospođa koja je dojavila policiji da se  sumnjiva lica motaju oko zgrade’, već Blic naglašava da su Gojčević i Der uhapšeni , zapravo, na osnovu operativnih podataka koji su ih dovodili u vezu sa planiranjem ubistva jedne osobe u Sarajevu. Motiv planirane likvidacije bilo je ubistvo šefa barskog klana Armina – Muše Osmanagića iz 2014. godine. Ova dvojica su, navodno, bili angažovani da osvete pokojnog kriminalnog vođu, koji je ubijen hicem iz snajpera u centru Bara.

Policija u Crnoj Gori već četiri godine nije uspjela da riješi ovo ubistvo, za koje se vjeruje da je naručeno iz redova najjačeg barskog klana pod vodstvom Luke Đurovića. Đurović je, inače, poginuo u saobraćajnoj nesreći prije Mušinog ubistva. Godine su prošle i krimi slika regiona se promijenila, a Đurovićev klan – nekada blizak sa klanom Luke Bojovića – danas sarađuje sa škaljarskim klanom, ozloglašenom grupom koja godinama ratuje sa rivalskim kavačkim klanom.

Istrage i hapšenja pripadnika kotorskih klanova

I dok je Gojčevićeva porodica do sada demantovala da je Marko kriminalac, Čaba Der iza sebe u Srbiji ima podebeo dosije.

Der je, naime, osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva Branislava Jelačića, pokojnog vođe novosadske krimi grupe “Firma”. Der je Jelačića likvidirao još 2004. godine i to po nalogu Vojislava Škrbića. Motiv ubistva bio je sukob na narko-tržištu Vojvodine, premda je Der na sudu rekao da je sukob između njega i Jelačića nastao zbog dugova. Vojislav Škrbić ubijen je u obračunu u Novom Sadu 2014.

U ovom trenutku nije poznato da li policije Crne Gore i Srbije planiraju hapšenje Gojčevića i Dera.

Iako je BiH do sada bila pošteđena obračuna dva kotorska klana, posljednjih mjeseci i u ovoj zemlji dolazi do istrage i hapšenja pripadnika ovih kriminalnih grupa. S tim u vezi, policija u Republici Srpskoj tragala je za Nikolom Mršićem, osumnjičenim za ubistvo Gorana Lenovca, golmana iz Kotora i navodnog pripadnika kavačke grupe. Premda su mediji objavili da je u potrazi za Mršićem pretreseno nekoliko lokacija u Banjoj Luci, tamošnja policija je to demantovala.

O tome kako se Čaba ponovo našao na slobodi i kako je došlo do jučerašnje likvidacije u Beogradu vjerovatno će se saznati narednih dana.

(Global CIR/Agencije)

 

  1. […] ŠTA JE UBICA IZ BEOGRADA RADIO 2017. U SARAJEVU?! Čaba uhapšen na ‘Trgu heroja’ sa pr… […]

  2. […] ŠTA JE UBICA IZ BEOGRADA RADIO 2017. U SARAJEVU?! Čaba uhapšen na ‘Trgu heroja’ sa pr… […]

  3. […] ŠTA JE UBICA IZ BEOGRADA RADIO 2017. U SARAJEVU?! Čaba uhapšen na ‘Trgu heroja’ sa pr… […]

Komentiraj