(VIDEO) NAUČNICI PRONAŠLI IZGUBLJENI KONTINENT ISPOD INDIJSKOG OKEANA: Vjerovatno potonuo prije 84 miliona godina

Naučnici su pronašli dokaze postojanja velikog “izgubljenog kontinenta” ispod Mauricijusa u Indijskom okeanu. Kontinent koji su geolozi nazvali “Mauricija” obuhvatao je današnje Madagaskar i Indiju, dok je ostatak vjerovatno potonuo prije 84 miliona godina.

“Proučavamo proces pucanja kontinenata i pokušavamo da shvatimo geološku prošlost naše planete”, kaže vođa studije Luis Ašval sa Univerziteta u Vitvotersrandu u Južnoafričkoj Republici. Kontinent je vjerovatno bio dio gigantskog superkontinenta Gondvane, koji se razlomio na Antarktik, Afriku, Australiju i Južnu Ameriku.

Proučavajući mineral cirkon iz ove oblasti, Ašval i njegove kolege pronašli su ostatke koji su stariji od Mauricijusa. Mauricijus je star svega nekoliko miliona godina, dok se procjenjuje da su pojedini kristali pronađeni na njemu stari i do tri milijarde godina. “Činjenica da smo pronašli tako stare cirkone je dokaz da se na Mauricijusu nalaze i mnogo stariji materijali koji potiču od nekog drevnog kontinenta”, kaže Ašval. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

 

(Global CIR/b92)

Komentiraj