NAKON ŠTO SU KRAJEM PROŠLE GODINE IZBILI NEMIRI: Za 9. januar najavljen provladin skup u glavnom gradu Sudana

Pristaše sudanskog predsjednika Omara al-Bashira planiraju održati provladin skup u srijedu u glavnom gradu Khartoumu, nakon što je policija u nedjelju u nekoliko gradova diljem zemlje pokušala ugušiti protuvladine demonstracije, izbile nakon što je krajem prošle godine predsjednik Sudana posjetio Damask, postavši prvi arapski lider koji je nakon 2011. službeno posjetio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sudanski ministar rada Bahar Idris Abu Garda priopćio je u nedjelju da će najavljeni skup podrške  vladi održati u srijedu u ‘Zelenom vrtu’ u Kartumu. To je prvi  takav protest koji se održava nakon početka protuvladinih demonstracija krajem prošle godine.

Protesti zbog porasta cijena kruha i nestašice goriva pretvorili su se u pozive za ostavku predsjednika Sudana te u mnogome podjsećaju na slične nemire koji su 2010. Pogodili značajan dio arapskog svijeta, a koje mediji prepoznaju pod skupnim nazivom ‘arapsko proljeće’.

NAKON BEŠIROVE ZVANIČNE POSJETE DAMASKU! U Sudanu izbili veliki nemiri: Opozicija pokrenula mase uz parole “narod želi srušiti režim i osvojiti slobodu”, u nekoliko provincija uveden policijski sat, pale prve žrtve

Kartum i nekoliko gradova širom ogromne zemlje svjedočili su nizu protesta koji su gotovo uvijek bili raspršeni od strane pripadnika snaga sigurnosti koristeći suzavac.

Predsjednik je priznao da postoje ekonomski problemi te da njegova administracija naporno radi kako bi ih riješila. Bashir je međutim odbacio pozive na ostavku, a provladini mediji navode da se iza protesta krije manjinska opozicija finansirana izvana.

(Global CIR)

Komentiraj