NIŠTA NIJE SLUČAJNO, OVO JE PARTIJA ŠAHA! Zašto su ruske agencije odabrale da uhapse baš njega i baš sada?

Hapšenje američkog državljanina Pola Velana u Moskvi prošle sedmice izazvalo je intenzivne spekulacije u krugovima američke nacionalne bezbjednosti jer je uslijedilo samo 15 dana nakon što se navodni ruski agent Marija Butina izjasnila krivom za optužbe za zavjeru u SAD-u.

Tajming ukazuje na jednu mogućnost – ruski predsjednik Vladimir Putin ili njegove agencije možda žele da sprovedu neku vrstu razmjene zatvorenika.

– Mislim da Putin želi neku vrstu “kvid pro kvo” kako bi uticao na to koliko brzo Butina može da bude puštena i vjerovatno deportovana u Rusiju – rekao je analitičar nacionalne bezbjednosti Stiv Hol za CNN.

Međutim, on je rekao da to neće biti “razmjena špijuna”, već više geopolitička situacija jer Putin pokušava da dobije neku prednost u odnosu na SAD.

Kremlj je svakako učinio oslobađanje Butine glavnim prioritetom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je energičnu kampanju društvenih medija sa sve haštagom, #freemariabutina.

Portparolka diplomatije Marija Zaharova iskoristila je njen pritvor kako bi dobila političke bodove, optužujući SAD da podvrgavaju rusku državljanku “srednjovjekovnom inkvizicijom” dok je u pritvoru.

Međutim, ne zna se puno o tome u kakvim uslovima se nalazi pritvoreni Velan, bivši američki marinac.

Butina se izjasnila krivim na saveznom sudu prošlog mjeseca za pokušaj da se infiltrira u republikanske političke krugove i da utiče na američke odnose s Rusijom – u suštini, da djeluje kao neregistrovani lobista jedne strane sile.

Njoj prijeti najviše pet godina zatvora, ali će vjerovatno dobiti manju kaznu od nula do šest meseci na osnovu sporazuma o priznanju krivice i može biti deportovana nakon izdržavanja kazne.

Marija Butina

Četiri pasoša, učenje ruskog jezika i krađa novca

Kako otkriva “Vašington post” Pol Velan, je bio osuđen za pokušaj krađe više od 10.000 dolara od američke vlade dok je kao marinac bio poslat na misiju u Irak 2006. godine.

Dvije godine kasnije on je nakon presude otpušten iz vojske zbog lošeg ponašanja. Detalji ovih optužbi doprinose sve složenijoj slici 48-godišnjeg bivšeg marinca, kojeg su ruski zvaničnici optužili za špijuniranje.

Ljudi koji su služili zajedno sa Velanom rekli su da je učio ruski i putovao u Moskvu i Sankt Peterburg na odmor tokom istog perioda u kojem ga je sud optužio za pokušaj krađe.

Ruske vlasti nisu otkrile nikakve detalje optužbe protiv Velana, osim da je protiv njega podignuta relativno široka optužba za špijunažu, koja bi, ako bude osuđen, mogla da mu donese između 10 i 20 godina iza rešetaka. Velan je služio kao šef administracije u marincima – a ta pozicija bi mu donijela pristup određenim osjetljivim sistemima, vjerovatno uključujući one koje služba koristi za izdavanje naređenja i dodjeljivanje nagrada.

Osim optužbi za pokušaj krađe, sud marinaca ga je proglasio krivim i za korištenje tuđih podataka kako bi se ulogovao na onlajn sistem učenja preko koga marinci dobijaju pristup kursevima koje treba da prođu da bi napredovali i dobili više činove i plate.

Velanovi mogući finansijski problemi su mogli da ga učine dobrom metom za ruske obavještajne agencije. Takođe, on je imao i godinama aktivan profil na ruskoj društvenj mreži “VKontakte”.

Obavještajne službe rutinski traže ljude sa finansijskim teškoćama koje bi mogli regrutovati ili ucjenjivati. Aktivni marinac koji putuje u Rusiju brzo bi privukao pažnju ruskih obavještajnih službi, izjavio je Dan Hofman, bivši oficir CIA koji je bio šef stanice u Moskvi.

Ruska vlada je sigurno znala mnogo toga o njemu prije nego što ga je uhapsila u decembru, smatra Hofman.

– Ništa od ovoga nije slučajno. Ovo je partija šaha – rekao je Hofman.

Ono što je takođe interesantno u vezi sa Velanom jeste i činjenica da ima čak četiri državljanstva – američko, kanadsko, britansko i irsko. Iako to znači da sve ove države mogu da mu pruže konzularnu pomoć, činjenica je da ga i to čini sumnjivim.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj