NAJLUĐA PRIPREMA ZA BREXIT BEZ SPORAZUMA: Velika Britanija namjerno izazvala prometno zagušenje kako bi se pripremili za zastoj na granici

Konvoj od gotovo 90 kamiona provezao se u ponedjeljak preko jugoistočne Engleske do Dovera, glavne britanske luke prema kontinentalnoj Europi, u sklopu vladine vježbe za potencijalni kaotični Brexit koju su kritičari proglasili farsom.

Brexit bez sporazuma

Britanska premijerka Theresa May pokušava uvjeriti britanski parlament da ovaj mjesec usvoji sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om, no očekuje se da će ga parlamentarci odbaciti.

Tada bi moglo doći do nereguliranog Brexita bez sporazuma.Vlada upozorava da bi to izazvalo velike gospodarske probleme i ta vježba dio je priprema kako bi se osigurao nastavak trgovine preko Dovera.

Cijena 50 tisuća funti

Ministarstvo prometa objavilo je da testira zračnu luku u Manstonu kao parkiralište za kamione te prometno zagušenje na cestama u Kentu u slučaju zastoja na granici.

Krenuvši iz Manstona, 87 kamiona prešlo je 32 kilometara od Dovera i natrag. Tada su ponovno vozili do Dovera. To je vladu stajalo gotovo 50.000 funti.

Lažna prometna gužva

Neki zastupnici kritizirali su tu “vojnu vježbu” kao gubitak vremena i novca i ocijenili na Twitteru da je riječ o “lažnoj prometnoj gužvi …. kako bi se pokazalo EU-u da smo spremni za Brexit bez sporazuma”.

Britansko udruženje cestovnih prijevoznika ocijenilo je da je vježba premala, prekasno provedena i da bi je trebalo ponoviti kako bi se na pravilan način testiralo upravljanje tisućama kamiona.

Do luka na Kanalu, naime, svaki dan vozi više od 10.000 kamiona, a u slučaju Brexita bez sporazuma na zračnoj luci u Manstonu bi ostalo blokirano 4000 kamiona, upozorava udruženje.

Farsa koju plaćaju porezni obveznici

Dover je najvažnija britanska luka prema Europi od Rimljana i obrađuje 17 posto britanske trgovine robom.

“Ovo je farsa koju plaćaju porezni obveznici”, ocijenila je zastupnica liberalnih demokrata Layla Moran, koja se zauzima za drugi referendum o članstvu u EU-u.

Britanski parlament trebao bi glasati o sporazumu o Brexitu oko 15. siječnja.

Nikad manja podrška sporazumu o Brexitu

Rekordno malih 18 posto britanskih građana smatra da je sporazum o Brexitu koji je postigla premijerka Theresa May dobar, pokazalo je ispitivanje ORB-a, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Na pitanje vjeruju li da je sporazum o Brexitu dobar, 59 posto ispitanika se nije složilo, 21 posto je kazalo da ne zna, a samo se 18 posto složilo, najmanje od 2016. od kada se provode ispitivanja.

Anketa, koju se provodi svaki mjesec od kraja 2016., obuhvatila je 2000 ispitanika.

Nastavak rasprave u srijedu

Britanska premijerka Theresa May nastoji uvjeriti britanske zastupnike da ovaj mjesec prihvate sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om, no to je daleko od izvjesnog.

Parlament će raspravu o tome nastaviti u srijedu.

Sporazum kritiziraju i pristaše Brexita koji se boje neke vrste trajne prilagodbe EU-u i eurofili koji se još nadaju povratku na staro.

Prvo glasovanje predviđeno za 11. prosinca May je u posljednji trenutak odgodila kako bi spriječila poraz koji joj je prijetio.

Ne bude li dogovora do 29. ožujka za kada je predviđen Brexit, Velika Britanija će na nereguliran način završiti razdoblje članstva u EU-u koje je trajalo više od 40 godina, što zabrinjava poslovne krugove.

Pokušavajući pridobiti zastupnike Theresa May je rekla da bi parlament mogao imati veću ulogu u budućim pregovorima o budućim trgovinskim vezama Londona i EU-a.

Jedva preživjela glasanje o povjerenju

Usto je rekla da će nastaviti suradnju s Bruxellesom ne bi li dobila jamstva koja bi razuvjerila britanske zastupnike, pošto je tijekom božićnih praznika razgovarala s europskim čelnicima.

No to bi joj moglo biti iznimno teško jer joj je ugled ozbiljno načet prošlog mjeseca kada je njezina stranka organizirala glasovanje o povjerenju koje je jedva preživjela, ali joj ga je uskratila trećina konzervativnih zastupnika.

 

 

(Global CIR/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj