OTKRIVENA TAJNA MISTERIOZNE BOLESTI AMERIČKIH DIPLOMATA NA KUBI: Užasan prodoran zvuk nije rezultat supersoničnog oružja

Američko veleposlanstvo u Havani bilo je prisiljeno prepoloviti broj svojih zaposlenika u 2017. godini jer su se članovi diplomatskog osoblja počeli žaliti na glavobolje i mučnine nakon što su čuli prodrone zvukove u svojim domovima i hotelima koji se nalaze u blizini veleposlanstva u kojem rade, piše the Guardian. 

Nevjerojatno otkriće

Misteriozan val bolesti potaknuo je nagađanja kako je osoblje meta soničnog oružja. To je objašnjenje dobilo na težini nakon što je Associated Press objavio audio snimku kontinuiranog, visoko frekventnog zvuka koju je snimilo američko osoblje na Kubi.

Međutim, posljednja analiza snimke otkrila je ono što britanski i američki znanstvenici smatraju izvorom zvuka: to je glasanje indijskog kratkorepog zrikavca.

“Na snimci je definitivno zrikavac”, izjavio je profesor senzorne biologije sa Sveučilišta Lincoln Fernando Montealegre-Zapata.

Ako nisu naviknuti

“Zvuk te karipske vrste je na oko 7 KHz i odvija se neobičajno visokom brzinom zbog čega ljudi imaju osjećaj stalnog oštrog ćurlika,” istaknuo je profesor koji se prisjetio svojeg djetinjstva u Latinskoj Americi kada je sakupljao insekte sličnih vrsta i držao ih u svojoj sobi. Jedne večeri probudio ga je probijajući oštri zvuk, a krivac za to je bio mužjak koji je dozivao ženke. Iako je kukac bio ‘izbačen’ iz sobe i dalje se nastavilo njegovo glasanje.

“Nisam iznenađen da bi takav zvuk mogao uznemiriti ljude koji nisu naviknuti na glasanje insekata”, izjavio je.

Zdravstveni problemi

Identificiranje zvuka ne znači da se nije dogodio napad, ali baca sumnju na tvrdnju kako je upravo zvuk odgovoran za zdravstvene probleme diplomatskog osoblja. Uzrok i sama priroda bolesti i dalje je nepoznata.

Naime, u opisima osoblja zvuk koji im je smetao se razlikovao od osobe do osobe.

U novoj studi, Montealegre-Zapata i Alexander Stubbs pretražili su znanstvene baze podataka kako bi pronašli zrikavca čije glasanje odgovara onom koji je snimljen. Glasanje indijsko kratkorepnog zrikavca je bio nevjerojatno sličan, ali se nije poklapao. Zvuk snimljen u Havani je imao neujednačenu strukturu pulsa kakva nije primjećena kod te vrste insekata.

Jeka je promijenila sve

Znanstvenici su shvatili kako je problem u okolišu u kojem je snimljen zvuk. Naime znanstvenici imaju tendenciju snimati glasanje insekata u prirodnom okruženja dok su se diplomati žalili na zvuk u zatvorenom prostoru. Ukoliko je snimka koju je objavio Associated Press snimljena u zatvorenom prostoru, to bi moglo objasniti neujednačenu strukturu zbog odbijanja zvuka o zidove, pod i strop.

Upravo tu teoriju pokazala je snimanje glasanja indijskog kratkorepnog zrikavca u zatvorenom prostoru koja je pokazala podudarnost sa snimkom američkog diplomatskog osoblja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj