POSPANOST JE PUNO SKUPLJA: Japanski radnici imaju sobe za spavanje na radnom mjestu

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi tolerira zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Cui Meng, a Co-founder of Goopal Group, takes a nap in his seat after lunch, in Beijing, China, April 21, 2016. Office workers sleeping on the job is a common sight in China, where a surplus of cheap labour can lead to downtime at work. But in China's technology sector, where business is growing faster than many start-up firms can hire new staff, workers burn the midnight oil to meet deadlines and compete with their rivals. Some companies provide sleeping areas and beds for workers to rest during late nights. REUTERS/Jason Lee SEARCH

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje. Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem posla sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

– Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje – objasnio jeEmiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj