ZAVRŠEN SASTANAK SDA I NB-a U SARAJEVU: Neko želi uvesti HDZ u vlast, a izbaciti SDA – to nije uredu!

U centrali SDA danas je održan sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije i Nezavisnog bloka. 

Na sastanak su ispred NB-a stigli Elmedin Voloder, Eldin Vrače i Dženana Hodžić. U delegaciji SDA su Halid Genjac, Asim Sarajlić i Aljoša Čampara, pišu Vijesti.ba.

Prekompozicija vlasti?

Asim Sarajlić kazao je novinarima da je, kao šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH, domaćin današnjeg sastanka sa kolegama iz Nezavisnog bloka.

”Razgovaramo o predstojećoj sjednici Predstavničkog doma FBiH, budžetu, te o budućoj saradnji”, istakao je Sarajlić prije početka sastanka. On je najavio da će rukovodstva SDA i Nezavisnog bloka razgovarati narednih dana, te da će potom uslijediti eventualni politički dogovor.

Kada je u pitanju pozicija SDA u vezi sa sutrašnjom sjednicom Predstavničkog doma FBiH na čijem dnevnom redu je budžet za 2019. godinu, Sarajlić je kazao kako je SDA za ono što je predložila Vlada FBiH na čijem čelu je Fadil Novalić, kadar ove stranke.

”Mi smo za to da se budžet usvoji u hitnoj proceduri. Taj stav sam iznio i danas na Kolegijumu Predstavničkog doma FBiH “, naveo je Sarajlić.

Na pitanje novinara da li se može očekivati prekompozicija vlasti, imajući u vidu da je Nezavisni blok glasao za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, Sarajlić je poručio kako je ”sigurno da će se očekivati”.

“Na samoj konstituirajućoj sjednici bilo je većine za izbor predsjedavajućeg, ali ne i za izbor dva dopredsjedavajuća. I tada sam upozoravao na Poslovnik, koji jasno kaže da se rukovodstvo bira kao cjelina, kao dio ukupnog političkog dogovora. Danas na Kolegijumu smo vidjeli da tog dogovora nije bilo čak ni među strankama Bh. bloka oko pozicija u radnim tijelima”, rekao je Sarajlić za Vijesti.ba.

Neko želi uvesti HDZ u vlast, a izbaciti SDA

Eldin Vrače, šef kluba NB-a u Parlamentu FBiH kazao je kako su na sastanku razgovarali o programima koje nudi SDA, te da će odluku o eventualno ulasku u koaliciju sa ovom strankom donijet će organi stranke.

“Na sastanku smo razgovarali i o traljavosti procesa koji se dešavaju u Federalnom Parlamentu. Zaključak još uvijek nije donesen, niti je potpisana bilo kakva koalicija ali smo započeli procese i razgovore u kojima smo spoznali da je glavna politika bh. bloka da isključi SDA iz vlasti bez programskih ciljeva, bez načina djelovanja i politke koje bi trebala da se usvoji ukoliko neka većina postoji”, kazao je Edin Vrače šef kluba NB-a u Parlamentu FBiH.

Vrače je napomenuo i kako je njegova stranka za građansku Bosnu i Hercegovinu i da su to dokazali na prošloj sjednici Parlamenta kada su izabrali predsjedavajućeg bez nacionalnih stranaka.

Napomenuo je i kako formiranje vlasti ide dosta sporo i da se ovi procesi moraju ubrzati.

“Ako neko želi uvesti HDZ u vlast, a izbaciti SDA iz vlasti koja je praktično pobjednik izbora, voditi politiku u tom pravcu i ne nuditi rješenja to nije uredu. Mislim da je krajnje vrijeme da se okrenemo poslu i građanima Federacije BiH, a ne ideološkim podjelama”, rekao je Vrače.

Podsjetimo, jučer je potpredsjednik NB-a Fuad Kasumović potvrdio da je nedavno večerao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kazavši da “ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidi razlog da i on ne razgovara”.

Također, Kasumović je jučer dao rok SDP-u da do petka ponudi mandatara za sastav Vlade ZDK ili će Nezavisni blok napustiti koaliciju koju čini sedam stranka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj