MOŽE LI SVIJET ODAHNUTI? Završeni trgovinski pregovori Kine i SAD-a

Pregovarački timovi Kine i Sjedinjenih Država završili su u Pekingu u srijedu trgovinske pregovore, koji su trajali duže nego što se očekivalo, a dužnosnici su izjavili da će potankosti uskoro biti objavljene, što budi nadu da bi trgovinski rat mogao biti izbjegnut.

Produžili pregovore za jedan dan

Pregovori su produženi za jedan dan, što nije bilo predviđeno, a to pokazuje da su obje strane “ozbiljne”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Cijene dionica skočile su u Aziji i na europskim tržištima, a očekuje se da će se isto dogoditi u SAD-u budući da je produženje pregovora izazvalo optimistično vjerovanje da su dva najveća svjetska gospodarstva blizu postizanja sporazuma.

‘Mislim da je prošlo dobro’

Američki podtajnik za trgovinu Ted McKinney izjavio je da će se američko trgovinsko izaslanstvo vratiti u SAD kasnije u srijedu nakon “nekoliko dobrih dana”.

“Mislim da je prošlo dobro”, rekao je McKinney o pregovorima.

90 dana primirja

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je na redovitom brifingu da “produženje pregovora pokazuje da su dvije strane stvarno bile vrlo ozbiljne u vođenju konzultacija”.

Ovotjedni sastanci bili su prvi oči u oči nakon što su američki predsjednik Donald Tramp i kineski Xi Jinping dogovorili u prosincu 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu koji je potresao globalna financijska tržišta.

Tramp je prošle godine uveo velike uvozne carine na kinesku robu vrijednu milijarde dolara i zaprijetio novim carinama kako bi izvršio pritisak na Peking da promijeni svoju politiku u pitanjima koja se kreću od subvencija industriji do intelektualnog vlasništva i hakiranja. Kina je odgovorila istom mjerom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj