NUDE ‘POMOĆ’? Turska želi da zajedno sa Rusijom i Iranom kontroliše izlazak američkih snaga iz Sirije

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je vidljivo da Sjedinjene Američke Države imaju poteškoće u povlačenju snaga iz Sirije, te je dodao kako „nije lako napustiti terorističku organizaciju YPG/PKK kada se tako s njom poveže i angažira“, prenosi agencija Anadolija.

On se danas obratio na sjednici Vanjskopolitičke komisije Velike narodne skupštine Republike Turske i parlamentarce informirao o aktuelnoj vanjskoj politici te države.

Ističući kako se Turska na vanjskopolitičkom planu istovremeno bavi nizom važnih pitanja, Čavušoglu je kazao kako je situacija u susjednoj Siriji jedna od prioritetnih tema i kako se radi na kreiranju plana koordinacije na terenu nakon što se američka vojska povuče sa sjeveroistoka Sirije.

„SAD se suočavaju sa nekim poteškoćama u procesu povlačenja snaga iz Sirije. Mi želimo da koordiniramo ovaj proces sa Rusijom i Iranom, sa kojima je uspostavljena saradnja u okviru astanskog procesa. Važno je da terorističke organizacije ne zauzmu oslobođena mjesta (nakon povlačenja SAD)“, rekao je Čavušoglu.

Proces iz Astane

On je rekao kako su proteklih nekoliko dana tim povodom u Ankari boravili visoki američki zvaničnici, uključujući savjetnika u Bijeloj kući za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, čelnike američke vojske Josepha Dunforda i Bretta McGurka te Jamesa Jeffreya, specijalnog američkog izaslanika međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe DAIŠ.

“Vidimo kako postoje države koje se trude nagovoriti SAD da odustane od plana povlačenja vojske iz Sirije. I unutar samog SAD-a postoje različiti glasovi. Radimo na konsolidaciji situacije na terenu“, izjavio je turski ministar vanjskih poslova.

Čavušoglu je također naveo kako je zvanična Ankara najoštrije osudila izjave nekih američkih zvaničnika koji su poistovjećivali kurdski narod s pripadnicima Jedinica narodne odbrane (YPG) i Radničke partije Kurdistana (PKK), organizacija koje Turska tretira kao terorističke.

On je kazao kako, uz saradnju sa zapadnim partnerima, Turska vodi i mirovni proces za Siriju u Astani sa Rusijom i Iranom. “Do sada nismo imali probleme u implementaciji dogovora za Idlib i nadamo se da ih neće ni biti“, istakao je on.

Jemen i Kipar

Idlib je jedna od najvećih enklava koje su pod kontrolom sirijske opozicije, a za koju su Turska i Rusija postigle dogovor o uspostavi sigurne zone za civile.

“Turska snažno podržava teritorijalni integritet i stabilnost Sirije i to su važne teme za Ankaru“, poručio je Čavušoglu.

Kao još jednu od prioritetnih vanjskopolitičkih tema za ovu godinu, Cavusoglu je naveo nužno zaustavljanje rata i rješavanje humanitarne krize u Jemenu. Rekao je i kako ne očekuje da bi pregovori o kiparskom pitanju mogli skoro biti pokrenuti zbog činjenice da predstoje izbori za Evropski parlament.

Teško da će doći do potpunog povlačenja

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je ranije da će Rusija i SAD uskoro razgovarati o Siriji. On je istakao da je Sirija veoma važna u svim aspektima, uključujući rekonstrukciju i izbjeglice — probleme koje, kako kaže, SAD izbjegavaju.

On je skeptičan da će SAD u potpunosti povući svoju vojsku iz Sirije.

„Na povlačenje američkih snaga iz Sirije uticat će razni faktori u budućnosti… Mislim da pristalice nelegalnog američkog vojnog prisustva u Siriji imaju jaku poziciju u Vašingtonu… Ne mogu da zamislim da će SAD u potpunosti i odjednom povući vojsku iz Sirije s obzirom na neobuzdanu potrebu Vašingtona za globalnom dominacijom i željom da budu prisutni svuda i rješavaju probleme na svoj način. Volio bih da griješim“, izjavio je Rjabkov.

Podsjetimo, američka vojska trenutno ima nešto više od 2.000 vojnika na teritoriji Sirije.

Ranije je televizija NBC  saopštila da bi Sjedinjene Američke Države mogle da ostave dio vojske na jugu Sirije na neograničen rok, uprkos odluci predsjednika da potpuno povuče američke trupe iz ove arapske zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj