POMPEO U EGIPTU: SAD su oslobodilačka, a ne okupaciona sila

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da je Amerika “snaga dobra” na Bliskom istoku i da je oduvijek bila “oslobodilačka, a ne okupaciona sila”. 

On je dodao da je američki predsjednik Donald Tramp spreman da ponovo preduzme vojnu akciju u Siriji, ali se nada da do toga neće doći. Pompeo se zahvalio egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu el Sisiju na hrabrosti u osudi radikalnog islamizma.

Govoreći o Iranu, on je rekao da će SAD upotrijebiti diplomatiju i da će sarađivati sa partnerima kako bi iz Sirije “istisnuli i posljednju iransku čizmu”.

“Amerika će dovesti američke vojnike kući iz Sirije, ali ostaje posvećena potpunom uništenju ‘DAIŠ-a’, rekao je on. On je dodao da će SAD nastaviti sa vazdušnim udarima na Bliskom istoku.

Govoreći o Libanu, on je rekao da je u toj zemlji izraženo prisustvo Hezbolaha, ali da Vašington to neće prihvatiti kao status kvo.

Pompeo je posjetu Bliskom istoku počeo u utorak i to posjetom Jordanu, nakon čega je boravio u iznenadnoj posjeti Iraku.

Američki državni sekretar, nakon Egipta, trebao bi posjetiti i Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein, Oman i Kuvajt.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj