TRAMP NAPUSTIO SASTANAK O IZGRADNJI ZIDA: Blokada federalne vlade prerasta u sve dublju krizu u SAD-u

Američki predsjednik Donald Tramp napustio je sastanak s kongresnim liderima, saopćio je lider manjine u Senatu Chuck Schumer, nakon što su demokrate rekle da neće odobriti finansiranja zida na granici s Meksikom, čime su razgovori o okončanju blokade federalne vlade opet u zastoju.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Schumer je rekao da je Tramp pitao predsjedavajuću Zastupvničkog doma Nancy Pelosi da li će pristati na finansiranje zida na granici s Meksikom. Kako je dodao, kada je ona odgovorila s “ne”, Tramp je ustao i kazao: “Onda nemamo o čemu razgovarati.” Nakon toga je otišao, rekao je Schumer, nazvavši Trampov potez “veoma, veoma žalosnim”. “Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio”, dodao je.

Predsjednik SAD-a je na Twitteru sastanak u Bijeloj kući opisao kao “potpuno gubljenje vremena” i da je, kada je Pelosi odbila izgradnju zida, “rekao doviđenja, nema drugog rješenja”.

“Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i s Nancy, potpuni gubitak vremena”, objavio je američki predsjednik na Twitteru. “Upitao sam što će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti sigurnost granice, koja uključuje zid ili čeličnu prepreku?”, napisao je Trump. “Nancy je rekla NE. Ja sam rekao zbogom, ništa drugo ne funkcionira!

Devetnaestog dana djelomične blokade savezne vlade uzrokovane neslaganjem oko zida, kratki sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez znakova rješenja.

Tramp se preksinoć iz Ovalnog ureda u udarnom terminu obratio naciji i pokušao uvjeriti Amerikance da je zid na granici s Meksikom prijeka potreba nacionalne sigurnosti.  Aktuelna blokada federalne vlade traje već 20 dana i svega dan je kraća od najduže takve blokade u historiji SAD-a koja se dogodila 1995. godine.

S obzirom da ni Tramp ni demokrate ne daju znakove spremnosti na ustupke, posve je izvjesno da će ovo postati najduža blokada vlade ikada.  Trampova administracija se i u januaru prošle godine suočila s blokadom federalne vlade koja je trajala tri dana.

Suočeni s nagomilanim troškovima, a bez plaće na vidiku u narednim sedmicama, brojni službenici američke federalne vlade su počeli raditi neke honorarne poslove.

Vladini službenici uzeli bolovanja, planiraju napustiti službu?

Tako neki vladini službenici ovih dana rade kao vozači Ubera, neki su prijavili bolovanje, a značajan broj njih najavljuje napuštanje javne službe.

Sve ukazuje da bi aktuelna kriza bi mogla imati dugoročnije posljedice po rad američke birokracije.
Trenutno djeluju samo ključne vladine službe koje se bave zaštitom života i privatnog vlasništva, što uključuje nacionalnu sigurnost, zračnu kontrolu, bolnice, zatvore, električnu mrežu i slično.

Za razliku od tih službi, sve druge agencije američke vlade su pod blokadom, uključujući poljoprivredu,
Predsjednik sindikata koji predstavlja Administraciju za sigurnost transporta Hydrick Thomas izjavio je da su neki službenici već podnijeli ostavke i napustili službu, a da veliki broj njih to planira učiniti u narednim danima.

“Rizikujemo da ostanemo bez uposlenika koje ne plaćamo za opasan i mukotrpan rad. Kongres i administracija moraju hitno posložiti prioritete i deblokirati vladu kako bismo nastavili plaćati službenika i normalno raditi“, poručio je Thomas.

Takav problem imaju brojne druge vladine službe u Americi, uključujući i Servis za nacionalne parkove. Taj servis je već zatvorio službu za Nacionalni partk Joshua Tree u Californiji.

Vladin institut Smithsonian zatvorio je sve muzeje kojima upravlja, kao i Nacionalni zoološki park u Washingtonu.

Blokadom vlade pogođeno je i stanovništvo u ruralnim područjima, a posebno zbog blokiranih procedura odobravanja stambenih i drugih kredita koji uključuju odobrenje neke javne ustanove.

Neizvjesnost je postala sušta svakodnevnica Amerikanaca jer se rješenje krize ne nazire na horizontu. Problemi bi mogli biti sve intenzivniji kako blokada javnih službi bude trajala.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj