‘BH. BLOK’ NEMA VEĆINU U TUZLANSKOM KANTONU! SBB nije podržao kandidata DF-a

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona nije izabrano novo rukovodstvo – samo su izabrani delegati u Dom naroda FBiH. Razlog – tzv. ‘građanski blok’, koji je imao skupštinsku većinu, više ne postoji, SBB nije podržao kandidata DF-a za rukovodstvo Skupštine i time je većina od 19 zastupnika prestala da funkcionira.

Povezana slika

Nisu ni počeli proces konstituisanja vlasti, a raspalili su se. Građanski blok, koje čine SDP, DF, NS, SBB i SzBiH, praktično više ne postoji. Sve je palo na pitanju izbora bošnjačkog kandidata u rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona. SBB je odbio da podrži DF-ovog kandidata Mahira Mešalića.

“Deset minuta prije početka sjednice smo dobili obavještenje od Kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva, ne mogu podržati kandidata DF-a za predsjednika, odnosno potpredsjednika Supštine iz reda bošnjačkog naroda i to praktično znači da mi više nemamo 19”, kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK-a Nedžad Hamzić objašnjava razloge: “Nismo se mogli oko imena dogovoriti. U tom momentu je stalo i to je to”.

“Po drugi put je SBB iznevjerio dogovor – on više nije dio, što se tiče DF-a, priče o Građanskom bloku”, poručuje Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a.

SBB je i ranije kočio koalicijske razgovore Građanskog bloka jer je želio da se skupštinska većina proširi i na PDA, s kojom SBB koalira u aktualnoj Vladi. Dakle, formiranje skupštinske većina mora krenuti ispočetka. Već postoje glasine da bi SDP i SDA mogli formirati vlast, a navodno su vrata otvorena i za još neke stranke koje su činile Građanski blok.

“Nisam rekao ni SDA ni PDA, rekao sam da možemo tražiti neke druge varijante, vidjet ćemo”, kaže Hadžić.

Mešalić smatra kako je bolje krenuti ispočetka, da se napravi kvalitetnija skupšinska većina “nego da se pati i da se iznevjere građani TK-a”.

“Sve to, čini mi se, ide u ovom pravcu da će ipak lijeve građanske opcije – SDP i DF – ući u neku koaliciju koja će biti koalicija po vertikali od državnog parlamenta do kantonalnog nivoa”, ističe Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a.

Nakon izbora osam delegata u federalni Dom naroda, šest kandidata iz Građanskog bloka i dva iz SDA i PDA, sjednica je prekinuta. Kada će biti održan nastavak konstituirajuće sjednice – nije poznato.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj