VJERUJE DA ĆE KONGRES POPUSTITI! Tramp je spreman za vanredno stanje zbog zida, ali ne žuri

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da bi bilo lako za njega samo da proglasi vanredno stanje i tako dođe do saveznog novca da izgradi zid duž američko-meksičke granice, ali da neće to tako brzo uraditi jer vjeruje da će članovi Kongresa glasati za taj novac. 

“Lako rješenje za mene je da proglasim nacionalno vanredno stanje, ali neću to da uradim tako brzo. To je nešto što Kongres može da uradi”, rekao je Tramp.

On je nagovijestio je da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž američko-meksičko granice pošto nije uspio da ubijedi Kongres da mu obezbijedi direktno finansiranje za taj projekat.

Američka federalna vlada ušla je u djelomičnu blokadu pošto nije bilo dogovora o budžetu, budući da Tramp insistira da se u njega uključi 5,7 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom, što odbijaju demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Djelimična blokada vlade SAD, izazvana sporom oko Trampovog zahtjeva, danas je ušla u 21. dan, čime se po dužini izjednačila s blokadom iz vremene predsjednika Billa Clintona. Zbog blokade, oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj