AMERIČKI MEDIJI SE PITAJU: Zašto je Tramp sakrio detalje razgovora sa Putinom?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sakrio je detalje razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, objavio je The Washington Post. Ovaj američki list je izvještaj objavio u nedjelju, dva dana nakon što je The New York Times pisao kako je FBI otvorio istragu Trumpovih odnosa sa Rusijom.

Pozivajući se na trenutne i bivše zvaničnike Bijele kuće, The Washington Post je objavio kako je Tramp zatražio od prevoditelja, koji je bio na sastanku američkog i ruskog lidera, da ne objavi niti da priča o detaljima njegovog razgovora sa Putinom. Kako navodi ovaj list, susret Trumpa i Putina desio se u Hamburgu jula 2017. godine i na njemu je bio tadašnji državni sekretar Rex Tillerson.

Američki zvaničnici su saznali da Tramp sakrio zabilješke kada je savjetnik Bijele kuće i visokopozicionirani zvaničnik State Departmenta tražili informacije od prevoditelja pored onih koje je Tillerson podijelio, navodi The Washington Post.

Trampova administracija je odbacila ove navode, saopćivši kako je Tillerson 2017. godine „dao potpun izvještaj o susretu odmah nakon njega drugim američkim zvaničnicima u privatnom okruženju, kao i saopćenje medijima“.

U petak je The New York Times  objavio članak u kojem se navodi kako su zvaničnici federalnog provođenja zakona bili zabrinuti za ponašanje Trampa u danima nakon što je otpustio Jamesa Comeyja iz FBI-ja toliko da su pokrenuli istragu da li on radi za Rusiju protiv interesa SAD-a.

List se pozvao na neimenovane bivše zvaničnike i druge osobe upoznate sa istragom.

Trump je reagirao u subotu tokom telefonskog intervjua za Fox News Channelnakon što ga je novinarka Jeanin Pirro zapitala da li trenutno radi za Rusiju ili je to nekada radio.

„Mislim da mi je to najuvredljivije pitanje koje mi je ikada bilo ko postavio. Mislim da je i ono najuvredljiviji članak o meni i ako pročitate članak vidjet ćete da nisu ništa pronašli“, naveo je lider SAD-a, te nastavio govoriti kako nijedan predsjednik prije njega nije imao tvrđi stav prema Rusiji od njega.

„Ako pitate ljude u Rusiji, vidjet ćete da sam oštriji prema Rusiji od bilo koga prije, bilo koga… vjerovatno i od bilo kojeg drugog predsjednika, a sigurno u odnosu na prethodna tri ili četiri predsjednika.“

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj