75 GODINA NAKON SVIREPIH POGUBLJENJA: Potraga za posmrtnim ostacima žrtava holokausta u Dunavu

Skoro 75 godina nakon što su desetine hiljada mađarskih Jevreja pogubljene na obalama rijeke Dunav u Budimpešti ronioci izraelske organizacije ZAKA namjeravaju da počnu pretragu reke u pokušaju da pronađu njihove kosti kako bi se sahranile po jevrejskom običaju.

Povezana slika

Odluka da se to dopusti objavljena je nakon sastanka izraelskog ministra unutrašnjih poslova Arije Derija u Budimpešti s mađarskim kolegom Šandorom Pinterom, prenose izraelski mediji.

Oko 80.000 Jevreja ubile su mađarske snage pod fašističkom vladom na obali Dunava od oktobra do decembra 1944. godine, prema podacima izraelskog Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem u Jerusalimu. Izraelska organizacija navodi da sistematske potrage za posmrtnim ostacima ubijenih u tim masakrima nikada nije bilo.

Prije nekoliko godina rođaci ubijenih su inicirali da se nađu posmrtni ostaci i obratili se organizaciji ZAKA specijalizovanoj da pronalazi dijelove tela jevrejskih žrtava terorističkih napada, nesreća i prirodnih katastrofa.

Organizacija je počela preliminarnu istragu kako bi utvrdila da li se posmrtni ostaci još uvijek mogu naći u svetlu pronalska nekih ostataka 2011. godine za vrijeme renoviranja Mosta Margit.

Ti ostaci su sahrajeni na jevrejskom groblju u Budimpešti 2016. godine. U posljednje tri godine ZAKA je organizovala sastanke s mađarskim i međunarodnim zvaničnicima da obezbjedi potrebne dozvole za potragu.

O tome su glavni izraelski rabini razgovarali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom za vrijeme njegove posjete Izraelu prošle godine. Tim ronilaca doputovao je u Mađarsku u nedjelju kako bi pripremio početak potrage koji se očekuje ove nedjelje uz korištenje sonarne opreme.

Mađarski ministar obećao je da će pomoći i da će svi posmrtni ostaci koji se nađu biti poslati u Izrael radi sahrane. Predsjedavajući organizacije ZAKA Jehuda Meši Zahav rekao je da će predstojeća misija biti posljednji akt dobrote koji se može učiniti za ubijene mučenike. Izraelski ministar Deri je izrazio zahvalnost zbog obećane pomoći, prenosi Beta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj