OPTUŽUJU GA DA JE ‘UZURPATOR’: Venezuelanski Kongres i Vlada SAD-a pojačavaju pritisak na Madura

Venezuelanski Kongres koji vodi oporba proglasio je u utorak predsjednika Nicolasa Madura “uzurpatorom”, a američka je vlada pokazala svoju potporu oporbenom čelniku, pojačavajući pritisak na socijalističkog predsjednika koji je preuzeo svoj sporni drugi mandat.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatrala je priznavanje čelnika Kongresa Juana Guaidoa za legitimnog predsjednika zemlje, prema dva izvora upoznata sa slučajem.

Pomoćnici u Bijeloj kući prosuđuju takav potez u okviru popisa niza mogućnosti koje se pripremaju za Trumpa kao reakcija na najnoviji razvoj događaja u Venezueli, ali još uvijek nije donijeta konačna odluka, jedan od izvora je rekao Reutersu.

Maduro je inauguriran 10. siječnja pod lavinom kritika da je njegov drugi mandat nelegitiman nakon što su izbori 2018. široko ocijenjeni kao prijevara, a zemlje diljem svijeta odbacuju njegovu vlast.

Sjedinjene Države i mnoge zemlje Latinske Amerike tvrde da je Maduro postao diktator čije su propale politike gurnule Venezuelu u do sada najgoru gospodarsku krizu čiji se kraj ne nazire. Maduro tvrdi da se “gospodarskim ratom” kojim ravna SAD nastoji njega zbaciti s vlasti.

Američki potpredsjednik Mike Pence razgovarao je u utorak telefonski s Guaidom kako bi izrazio američku potporu Kongresu kao “jedinom legitimnom demokratskom tijelu u zemlji”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Venezuelski Kongres je u utorak usvojio zahtjev u kojem traži od desetak stranih vlada, Sjedinjenih Država, Europske unije i nekoliko latinoameričkih vlada da zamrznu bankovne račune koje kontrolira Madurova vlada.

SAD i EU su već uveli sankcije koje ograničavaju prodaju duga venezuelske vlade i zamrzavaju imovinu koja pripada Maduru i nizu njegovih najviših dužnosnika.

Provladin Vrhovni sud, koji je u sukobu s parlamentom otkako je oporba preuzela Kongres 2016., preventivno je učinio nevažećim sve zakone koje donese to tijelo.

Guaido, novajlija na nacionalnoj sceni koji je izabran da vodi Kongres 5. siječnja, je rekao prošli tjedan kako je voljan zamijeniti Madura kao privremeni predsjednik ako bi imao potporu vojske, s ciljem da sazove slobodne izbore.

Oporbeni zastupnici isto tako razmatraju buduću amnestiju za vladine dužnosnike i vojne časnike koji odbace Madura i pomognu povratak demokracije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj