VUČIĆ SE POHVALIO PUTINU: ‘Kad smo se prvi put vidjeli pričali smo o dugovima, sada sve vraćamo’

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u četvrtak u Beograd u jednodnevni posjet Srbiji kako bi ojačao uzajamne veze s glavnim ruskim saveznikom na Balkanu i pružio potporu predsjedniku Aleksandru Vučiću u sporu s Kosovom.

U fokusu Kosovo

U pratnji tri MIG-a 29 srbijanskog ratnog zrakoplovstva predsjednički Iljušin – 96 sletio je u Beograd oko 13,05 minuta, više od sat vremena kasnije nego što se očkivalo, tako da će i cijeli protokol biti pomjeren.  U beogradskoj zračnoj luci Putina je dočekao srbijanski šef države Aleksandar Vučić, a ceremonijalni doček uz najviše državne i vojne počasti bit će mu priređen ispred Palače Srbija.

U fokusu dvojice predsjednika bit će bilateralna suradnja te stanje u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačićocijenio je u četvrtak uoči Putnova dolaska da će posjet biti “dio kontinuiteta” dobrih odnosa dviju država i “još jedan impuls boljoj suradnji”.

Pod opsadom novinara

Putin i Vučić u Beogradu/Foto: Agencije

“Zahvalio bih se svim Srbima na toplom prijemu” rekao je Putin u prvom obraćanju nakon dolaska i istaknuo da mu je drago što može posjetititi prijateljsku Srbiju. “Poštovani predsjedniče, puno ste učinili posljednjih godina za razvoj rusko-sprskih odnosa i drago mi je da ću danas imati priliku uručiti vam državnu nagradu za vaš doprinos” dodao je  Putin u uvodnom obraćanju, prije razgovora uz dve delegacije, u užem sastavu, iza zatvorenih vrata, prenosi Blic.

Protokolarni dio posjeta, kako je predviđeno, započet će  polaganjem vijenaca na groblju oslobodilaca Beograda i crvenoarmejcu, slijede plenarni sastanak izaslanstava i razgovori u četiri oka dvojice predsjednika, koji će potom nazočiti potpisivanju dvadeset međudržavnih sporazuma.

“Htio bih vas podsjetiti da smo kada smo se prvi put vidjeli u Sočiju prije šest godin, tada je tu bio i gospodin Lavrov, najviše pričali kako da Srbija vraća dugove. Sada sve plaćamo na vrijeme i taj problem više ne postoji”, rekao je Vučić na sastanku s Putinom.

Nagradit će Vučića ordenom

Putin će tijekom dana Vučiću uručiti Orden Aleksandra Nevskog, a zatim se očekuje i obraćanje medijima.

Službeni dio posjeta završava se zajedničkim obilaskom Hrama Svetog Save, gde se – kako je najavljeno – očekuju desetci tisuća ljudi koji će dočekati ruskog predsjednika.  Srbijanski mediji posvetili su veliku pozornost današnjem posjetu, Radio-televizija Srbije (RTS) izravno će prenositi ključne događaje, a portali ih prate iz minute u minutu.

“Putin donosi sporazume i važan stav o rješenju za Kosovo i Metohiju”, “100.000 Srba čeka Putina”, “Braćo Srbi, niste sami” – neki su od naslova današnjeg beogradskog tiska. Za Putinovu sigurnost na najvišoj razini brinut će više od 5.000 srbijanski policajaca i pripadnika tajnih službi, te oko 300 do 350 pripadnika ruskih sigurnosnih služba koji su ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.

Zbog Putinova posjeta Beograd je pod posebnim režimom – od blokada prometa do skraćene nastave u školama i skraćenim radnim vremenom u brojnim institucijama. Za praćenje posjeta ruskog šefa države Srbiji akreditirano je oko 600 domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj