DAN NAKON SUSRETA S ERDOGANOM! Američki senator Graham: Odnosi SAD-a sa Saudijskom Arabijom bez pomaka dok se princ ne ‘riješi’

Američki republikanski senator Lindsey Graham rekao je u subotu kako se odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije ne mogu pomaknuti naprijed dok se prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman “ne riješi”, bez dodatnog objašnjenja.

Govoreći u Ankari dan nakon susreta s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, Graham je također rekao kako će Kongres ponovno nametnuti sankcije onima koji su bili povezani s ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Odnosi SAD-a i Saudijske Arabije ne mogu se pomaknuti unaprijed dok se princ Salman ne riješi”, rekao je Graham.

Khashoggi je bio istaknut saudijski novinar s boravištem u SAD-u koji je pisao kolumne za Washington Post. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine u listopadu.

Rijad je prvotno negirao spoznaju o Khashoggijevu nestanku, a poslije su ponudili kontradiktorna objašnjenja, uključujući i da je bio ubijen kao dio odmetnute operacije.

Saudijski dužnosnici napominju kako princ ništa nije znao o ubojstvu. Saudijska Arabija naglasila je kako je još prošle godine uhitila 21 Saudijca povezanog sa slučajem Khashoggi, od kojih je njih 11 optuženo i čeka suđenje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj