U 75. GODINI: Umro Andy Vajna, producent filmova ‘Rambo’, ‘Terminator’, ‘Totalni opoziv’…

Američki producent mađarskog porijekla Andrew G. Vajna umro je u 75. godini u svom domu u Budimpešti, saopštio je danas mađarski Nacionalni fond za film (NFA).

Vajna je poznat po blokbasterima iz 1980-ih kao što su Rambo, Umri muški ili Terminator

Kako je navedeno, Vajna je umro u svom domu u Budimpešti poslije duže bolesti.

Rođen je u Budimpešti 1. augusta 1944. godine a napustio je Mađarsku s porodicom poslije pobune protiv komunističke vlasti koju su Sovjeti ugušili 1956. godine.

On je kratko bio u Honkongu i u Kanadi i zatim u SAD gdje je ušao u svijet filma. Zajedno s Mariom Kasarom, saradnikom u produkcijskoj kući Carolco, postao je producent koji je nizao komercijalne uspjehe – Rambo, Terminator, Niske strasti, Totalni opoziv, Angel Heart i druge.

Poslije četrdesetak filmova u SAD definitivno se doselio u Mađarsku 2000-tih. Nakon povratka u zemlju premijer Viktor Orban ga je 2011. imenovao za Mađarskog komesara za film čime je postao nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije.

Nazvan u svojoj zemlji “Mister film” on spada među ljude koji su doprinijeli da Budimpešta postane filmski centar, da se tu snimaju brojne međunarodne produkcije. On je sufinansirao ultramoderni studio Korda, napravljen u staroj komunističkoj vojnoj bazi.

Kao šef Mađarskog nacionalnog fonda za film sufinansirao je film “Šaulov sin” koji je osvojio veliku nagradu festivala u Cannesu 2015. i Oskara za najbolji strani film 2016.

Bio je i vlasnik više kazina i grupe medija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj