DODIK O INICIJATIVI SDA: Nećemo čekati odluku Ustavnog suda, već sam zvao neke ‘prijatelje’…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održat će sutra u Banjoj Luci sastanak sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz bh. entiteta Republike Srpske.

Početak sastanka zakazan je za 15.00 sati u zgradi Vlade bh. entiteta Republike Srpske.

Traženje konsenzusa

“Mislim da je veoma važno da Republika Srpska još jednom na tom nivou iskaže konsenzus o ovom pitanju. Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako bude podnesena inicijativa Ustavnom sudu BiH. Zatražit ćemo adekvatne mjere”, izjavio je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu. 

Prema njegovim riječima, upućivanjem inicijative u formalnom obliku, što mogu da urade jedan ili oba preostala člana Predsjedništva BiH zajedno, automatski će biti održana sjednica Narodne skupštine Srpske. 

On je pozvao SDS da ide sa SNSD-om u proces donošenja odluke u Narodnoj skupštini o osamostaljenju RS, ukoliko ova inicijativa ode u Ustavni sud.

Dodik je upozorio da je ova inicijativa SDA, ukoliko bude pokrenuta u formalnom obliku pred Ustavnim sudom, i inicijativa za razdruživanje Republike Srpske iz BiH.

“Ako ste htjeli da istjerate Republiku Srpsku iz BiH, radite najbolji mogući posao”, poručio je Dodik. 

On je naglasio da je Republika Srpska neupitna, njen naziv, te njena teritorijalna i politička organizacija.

Prekid razgovora sa SDA

Podsjećamo, Dodik je poručio i da SNSD prekida bilo kakve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara dok ne bude raščišćena situacija u vezi sa ovom inicijativom SDA.

“Možda su to htjeli. Ovo je kap koja je prevršila svaku mjeru. SNSD neće ulaziti u razgovore o formiranju vlasti sa partijama koje osporavaju Republiku Srpsku i njen naziv. Oni očigledno imaju neke svoje Srbe koji njima odgovaraju, iz prethodne strukture vlasti i zato igraju ovu igru”, smatra Dodik.

On je poručio da SDA mora javno odbaciti inicijativu jer je to uslov za nastavak razgovora o formiranju vlasti. 

“Ovdje se neko igra, ja se ne igram. Pozivam ih da sutra povuku ovo saopštenje i odustanu od bilo kakve inicijative takve vrste. Onda možemo da razgovaramo i nastavimo da radimo. Ukoliko inicijativa ne bude povučena, mi ćemo postupiti kako sam rekao – sastanak lidera”, rekao je Dodik.

Već sam pozvao neke ‘prijatelje’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da Bošnjaci ne žele da žive sa drugima, te da inicijativa dolazi pet dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da treba promijeniti Dejtonski sporazum. 

“Ovo je rušenje ustavnog i dejtonskog poretka BiH. Ovo je tačka preko koje se ne može preći i ja je neću preći. Ne želim da neko na ovaj način omalovažava Republiku Srpsku. Nećemo čekati odluku Ustavnog suda, tražićemo svoje prijatelje, ja sam već kontaktirao neke”, poručio je Dodik.

(Global CIR Agencije)

Komentiraj