SDA JASNO PORUČILA: Prvo dogovor o NATO-u, onda razgovori o Vijeću ministara BiH

Da bi se razgovaralo o budućem sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potrebno je, prije svega, postići dogovor o poštivanju odluka i zakona u vezi sa euroatlanskim integracijama BiH. Prije svega o putu naše zemlje ka NATO, rekao je za Faktor generalni sekretar SDA i poslanik u Parlamentu BiH Halid Genjac, prenose Nezavisne.

“SDA insistira na poštovanju i provođenju odluke Predsjedništva BiH o pristupanju NATO, kao i na odredbama Zakona o odbrani koje govore o toj temi. SNSD i Miloradu Dodiku treba biti jasno da nikada od toga nećemo odustati. To od nas niko ne može očekivati ili od nas tražiti. Prije nego što budemo govorili o raspodjeli resora u novom sazivu Vijeća ministara potrebno je, između ostalog, i da čujemo kakve stavove o ovom pitanju ima novi predsjedavajući Vijeća ministara i da li njegovo mišljenje odgovara našim stavovima”, rekao je Genjac za Faktor.ba.

Naredni sastanak SDA i SNSD, kako je najavljeno, trebalo bi da se održi početkom februara. Genjac je najavio da će, osim o pristupanju BiH NATO, razgovarati i o drugim bitnim pitanjima za BiH, kao što su izgradnja infrastrukture, jačanje ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje institucija i slično.

Smatra i kako rješavanje ovih pitanja ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Što se tiče eventualnog poziva drugim strankama za učešće na sastanku početkom februara, kaže da će se o tome još razgovarati, ali i da bi prije svih SDA i SNSD trebale postići dogovor o najvažnijem otvorenom pitanju.

“HDZ BiH recimo, smatra da bi Vijeće ministara trebalo formirati odmah, bez postavljanja bilo kakvih uslova, a da onda nekada kasnije bude formirana i nova vlada FBiH. Mi smatramo da bi trebalo dinamizirati oba ova procesa, te da oni trebaju ići istovremeno. Zato ćemo vidjeti da li će se početkom februara ponovo sastati samo delegacije SDA i SNSD, ili će biti pozvane još neke stranke”, dodao je Genjac.

SDA će tražiti uključivanje Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta RS

Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti i pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno  korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH  za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, navode iz SDA.

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt. To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni – saopćeno je iz SDA. 

Stranka demokratske akcije će, dodaju, pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

(Global CIR/Agencije/NN)

Komentiraj