UHAPŠENO 27 VOJNIKA! Venecuela optužila Washington za ‘fašistički državni udar’

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je američku vladu da je naredila “fašistički državni udar”, nakon sprječavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade.

Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Jorgea Arreaza da “potpuno revidira odnose” s Washingtonom.

Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Jorge Rodrigues je optužio američkog potpredsjednika Mikea Pencea da je naredio “teroristima” da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele.

Prema riječima ministra, u ponedjeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsjednika i predali opozicionim aktivistima ukradeno oružje da bi “bilo nasilja, ranjenih i mrtvih tokom protesta”.

Rodrigues je te aktiviste opisao kao “civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad Popular”, partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopeza i predsjednika parlamenta Juana Guaida.

Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme “sutra ujutru pucaju na opozicione demonstrante”.

“A zašto? Da bi izvršili naređenja Mikea Pencea”, rekao je Rodrigues. Pence je juče podržao venecuelansku opoziciju u zahtjevima za prelaznom vladom i novim slobodnim izborima.

Prema njegovima riječima, od 51 ukradenog komada oružja 11 nije pronađeno i vraćeno i moglo bi biti iskorišteno protiv demonstranata.

Potpredsjednica Venecuele Delcy Rodrigues je takođe napala Pencea, koji, prema njenim riječima, “želi da upravlja Venecuelom dajući instrukcije o tome šta će sutra da se dešava, pozivajući na državni udar”.

SAD, EU i više latinoameričkih zemalja ne priznaju drugi Madurov mandat koji je počeo 10. januara.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj