VRH PRAVOSUĐA BiH BEZ IJEDNOG BOŠNJAKA! Gordana Tadić izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovalo je Gordanu Tadić na mandatni period od šest godina, koja je ovu dužnost obavljala u svojstvu vršiteljice dužnosti nakon što je Goran Salihović odstupio od te funkcije.

Povezana slika

Tokom predstavljanja programa rada, Tadić je najavila da će se zalagati da Poseban odjel za ratne zločine nastavi rad na najsloženijim predmetima, a istaknula je i potrebu unapređenja regionalne saradnje.

Predložila je i spajanje dva odjela u jedan zbog bolje efikasnosti rada ove pravosudne institucije i to Odjela II nadležnog za organizirani, privredni kriminal i korupciju, te Odjela III koji je nadležan za ostala krivična djela iz nadležnosti Suda BiH.

Osvrnula se i na problem korupcije, kazavši da je potrebno raditi na popravljanju percepcije javnosti.

Osim Tadić koja je prema bodovnoj rang listi bila prva s 134,2 bodova, na ovu dužnost kandidirali su se još i državna tužiteljica Diana Kajmaković (133 bodova) i federalni tužilac Munib Halilović (131,6 bodova), a njih troje predstavili su program rada.

Ova važna pozicija u lancu sudske vlasti upražnjena je od 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ta tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

Nedopustivo je etničko čišćenje Bošnjaka sa čelnih funkcija u pravosudnim institucijama

Ranije je SDA reagirala na mogući izbor kandidata iz reda druga dva naroda na poziciju koja treba pripasti Bošnjacima.

‘SDA zahtijeva  da se prilikom imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH Visoko sudsko i tužilačko vijeće konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

Tražimo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka.

Ne možemo prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju nebošnjaci. Osim što je time ugrožen  nacionalni balans koji je  ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka sa čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sistem pravosuđa.

S pravom postavljamo pitanje da li se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizovati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina?  Pri tome se izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sistematski, organizovni i masovni.

Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim uticajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i sa krivičnim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sistem BiH.

SDA će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeće sve korake koji budu neophodni da se ona dokine’, stoji u njihovom saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj