VOJSKA STALA UZ MADURA! Većina latinoameričkih zemalja podržale Guaida, Turska, Rusija, Kina i Iran uz Madura

Većina latinoameričkih zemalja priznala je čelnika oporbe Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, slijedeći primjer SAD-a, a među malobrojnim iznimkama izdvojili su se Meksiko, Kuba i Bolivija.

Predsjednik venezuelanskog parlamenta Juan Guaido objavio je u jeku protuvladinih prosvjeda širom zemlje da privremeno preuzima predsjedničke dužnosti.

SAD je odmah priznao Guaida za privremenog predsjednika, na što je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro odgovorio prekidom diplomatskih odnosa s Washingtonom.

Madurov drugi predsjednički mandat započeo je 10. siječnja, nakon pobjede na izborima održanim u svibnju prošle godine, koje su mnogi u svijetu, uključujući Europsku uniju, proglasili nedemokratskima.

Otada je venezuelanski predsjednik izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.

“Imperijalistička vlada Sjedinjenih Država vodi operaciju sa ciljem nametanja.. marionetske vlade” koja će opsluživati interese Washingtona, naglasio je predsjednik Venezuele u današnjem govoru pred brojnim okupljenim pristašama.

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgovorio je da Maduro nije ovlašten protjerivati američke diplomate. “Sjedinjene Države ne priznaju Madurov režim kao vladu Venezuele”, istaknuo je Pompeo u priopćenju.

Američki predsjednik Donald Trump prethodno je izjavio da Guaidu “službeno priznaje” status privremenog predsjednika, nazvajući nacionalnu skupštinu “jedinim legitimnim tijelom vlasti”.

Organizacija Američkih Država (OAD) također je priznala Guaida, kao i Brazil, Kolumbija, Čile, Argentina, Gvatemala, Paragvaj, Ekvador, Peru i Kostarika.

Kuba i Bolivija uz Madura, Meksiko ‘neutralan’

Na Madurovu su pak stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući “imperijalističke” poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je pak pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

“Meksiko nije dio tog pokušaja zauzimanja strana i poticanja određenog oblika interne intervencije”, kazao je u televizijskom intervju predsjednikov glasnogovornik Jesus Ramirez.

Meksiko se pod Lopezom vratio tradicionalnoj vanjskoj politici neuplitanja u unutarnja pitanja drugih država.

“Ustrajemo u poziciji neutralnosti i neuplitanja u sukob u Venezueli”, dodao je Ramirez.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez kazao je da pak da Havana podupire Madura u suzbijanju “pokušaja državnog udara”. “Suverena volja venezuelanskog naroda nadvladat će imperijalističku intervenciju”, napisao je Rodriguez na Twitteru.

Bolivijski predsjednik Evo Morales izrazio je solidarnost s Venezuelom “u ovim odlučujućim trenucima, u kojima kandže imperijalizma ponovno pokušavaju zadati smrtni udarac demokraciji i samoodređenju naroda Južne Amerike… Nikada nećemo biti straćnje dvorište SAD-a”, naglasio je Morales.

U Bruxellesu “vrlo pozorno” zbivanja u Venezueli, poručujući preko glasnogovornice povjerenice za vanjsku politiku Federice Mogherini da su “u kontaktu s državama-članicama i partnerima”.

Vojska podržava predsjednika

Vojska je u međuvremenu stala na stranu predsjednika Madura a Vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće.

Venezuelanska vojska lojalna je predsjedniku Nicolasu Maduru, poručio je ministar obrane Vladimir Padrino a vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav nakon što se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele.

“Očaj i netolerancija napadaju mir nacije”, objavio je Padrino na Twitteru.

“Mi, vojnici domovine, ne prihvaćamo predsjednika nametnutog u sjeni opskurnih interesa”, istaknuo je venezuelanski ministar obrane. Time je aludirao na Juana Guaida, predsjednika nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom na valu protuvladinih prosvjeda, organiziranih u srijedu širom zemlje.

Guaido je obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsjednika Madura.

Venezuelanska vojska poručila je pak da ostaje uz predsjednika Madura unatoč pobuni ograničenog opsega koju je vlada – kako tvrdi – osujetila početkom tjedna.

Vojska “brani naš ustav i jamči nacionalni suverenitet”, istaknuo je ministar obrane.

Vrhovni sud upozorio je pak nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće. Sud je zatražio od tužitelja da podignu tužbe protiv zastupnika.

UN pozivaju na dijalog

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres pozvao je danas na “dijalog” u Venezueli da bi se spriječila “eskalacija” koja bi dovela do “katastrofe”.

“Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbjegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region”, rekao je Gutteres u intervjuu.

Venezuelanski opozicionar Juan Guaido se jučer proglasio za predsjednika zemlje, prkoseći tako izabranom predsjedniku Nicolasu Maduru.

“Suverene vlade imaju mogućnost da odluče šta žele”, naveo je Gutteres govoreći o priznavanju jednog od njih dvojice za legitimnog lidera.

Brate, Maduro, glavu gore!

Dok je većina latinoameričkih zemalja priznala Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, iz Turske stiže potpora predsjednika Tayyipa Erdogana trenutnom venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Turski predsjednik nazvao je venezuelskog kolegu Nicolasa Madura i izrazio mu potporu nakon što se oporbeni čelnik proglasio privremenim predsjednikom. 

“Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu “‘Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!”, napisao je glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Moskva kritizira Zapad zbog podrške samoproglašenom predsjedniku Venezuele

Nakon što su Sjedinjene Države i njezine saveznice priznale samoproglašenog venezuelskog čelnika za novog predsjednika Moskva je kritizirala zapadne zemlje koje su svojim “stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo”.

“Događaji u Venezueli jasno pokazuju stajalište napredne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemiješanju u unutarnja pitanja neke zemlje u kojoj ona želi promijeniti vlast”, napisala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zakharova na Facebooku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova to je napisala iz Alžira gdje je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov počeo višednevni posjet regiji.

Iran protiv uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele

Iran pruža podršku venecuelanskoj Vladi i narodu protiv svake vanjske intervencije i pokušaja državnog udara, poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qassemi.

Qassemi je prokomentarisao potez američkog predsjednika Donalda Trump koji je podržao venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se proglasio privremenim šefom države. 

U pisanoj izjavi je iznio kritike na račun SAD-a, te poručio: 

“Iran je protiv svih nelegitimnih i protuzakonitih koraka, odnosno uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele. Kada je riječ o pokušajima državnog udara i politikama protiv naroda Iran podržava narod i Vladu Venecuele.” 

Naglasio je kako su narod i Vlada Venecuele ti koji trebaju u najkraćem roku, pravnim i mirnim putem riješiti sve vrste političkih sukoba i problema u toj zemlji. 

Kina se protivi stranom uplitanju u unutrašnje poslove Venecuele

Vlasti Kine poručile su da se oštro protive stranim intervencijama u Venecueli.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je danas u Pekingu kako Kina podržava suverenitet i nezavisnost Venecuele i sva nastojanja koja ta vlast provodi u pravcu očuvanja mira i stabilnosti.

Ona je kazala kako zvanični Peking pomno prati situaciju u Venecueli te je pozvala sve strane u toj latinoameričkoj zemlji na razumno i racionalno djelovanje.

“Uvijek smo protiv stranih uplitanja u unutrašnje poslove država”, poručila je Hua i dodala kako je dijalog jedini način rješavanja kriza i izbjegavanja eskalacije sukoba.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj