UOČI DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA! Merkel pozvala sve građane da se bore protiv antisemitizma

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava sutra, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sve građane da pomognu u borbi protiv antisemitizma.

“Danas vidimo različite vrste antisemitizma. Tu je mržnja prema Jevrejima od strane našeg lokalnog stanovništva, ali i od muslimanskih migranata”, poručila je njemačka kancelarka.

Posljednjih godina, u Njemačkoj je došlo do porasta broja napada na Jevreje, što je navelo vladu da imenuje komesara za borbu protiv antisemitizma, prenosi Anadolija.

Na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a, 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovaj datum izabran je zbog dana kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila.

Donošenjem zvanične Rezolucije o sjećanju na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj