DODIK I CVIJANOVIĆ U ‘PATRIOTSKOM ZANOSU’: Što prije formirati vlast na državnom nivou radi sprječavanja blokade EU integracija…

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prevashodno važno da budu uspostavljene institucije na nivou BiH, konstituisana vlast, formirana adekvatna parlamentarna većina i Savjet ministara da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH.

“Znam šta će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik raditi u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izrazit će opredijeljenost za evropski put BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje. 

“Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljene institucije na nivou BiH, da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički dio koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen i sa dodatnim pitanjima”, precizirala je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje. 

“Vjerujem da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, znajući da je Reformska agenda, na kojoj smo funkcionisali u prethodnom periodu sprovodeći reforme, bila evropska, ali je i ovdje došlo do zastoja u ispunjavanju određenih aranžmana koji su vezani za ovu agendu jer imamo zastoj i mrcvarenje u Federaciji BiH i na nivou BiH kada je riječ o formiranju vlasti”, rekla je Cvijanovićeva. 

Predsjedavajući Presjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sutra i u srijedu, 30. januara, upoznati visoke funkcionere EU Federiku Mogerini i Žan-Kloda Junkera o situaciji u BiH i svojim stavovima. 

On je ranije rekao da očekuje da će u Briselu čuti od evropskih zvaničnika kakve su šanse BiH da u ovoj godini dobije status kandidata za članstvo u EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj