ODANA IDEJI MULTILATERALIZMA: Angela Merkel primila Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumijevanje

 Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumijevanje, a tom prilikom je istakla potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv porasta nacionalizma i populizma.

Kao primjer je navela ulogu SAD-a poslije Drugog svjetskog rata u pružanju pomoći u uspostavljanju slobodne i demokratske Njemačke i zapadne Evrope, prenosi AP.

Suprotstaviti se populizmu i nacionalizmu

Kancelarka je upozorila da su u svijetu populizam i nacionalizam u porastu i da se treba odlučno suprotstaviti takvom načinu razmišljanja.

„Moramo se sjetiti zašto su Ujedinjene nacije osnovane na prvom mjestu, kao i NATO, Svjetska trgovinska organizacija i druge međunarodne institucije – zbog pouka koje smo izvukli iz strahota Drugog svjetskog rata i pretjeranog nacionalizma”, istakla je.

Naglasila je i da transatlantsko partnerstvo počiva na zajedničkim vrijednostima, te da to pruža osnovu za savladavanje bilo kakvih problema.

„Uprkos svim poteškoćama koje postoje, jer postoje u bilo kakvoj vrsti partnerstva… moramo da razgovaramo jedni s drugima, da se sastajemo i komuniciramo”, rekla je kancelarka.

Rad za zajedničku dobrobit doprinosi nacionalnoj dobrobiti

Kako je navela, politika kojom se rukovodi podrazumijeva da „rad za zajedničku dobrobit ima pozitivan efekat na nacionalnu dobrobit”.

„Patriotizam za mene uvijek znači misliti na svoje nacionalne interese, ali zajedno sa interesima drugih. I zato se nikada neću umoriti od zalaganja za snagu multilateralnog globalnog poretka zasnovanog na pravilima i vrijednostima”, istakla je.

Merkelova je primila nagradu Fulbrajtove asocijacije sa sjedištem u Vašingtonu na ceremoniji u Berlinu, inače prvoj dodjeli ove nagrade izvan SAD-a.

Fulbrajtova asocijacija je saopštila da je Angeli Merkel dodijelila nagradu za izuzetno liderstvo i snažnu posvećenost međusobnom razumijevanju, međunarodnoj saradnji i miru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj