(VIDEO) POLJSKA GOVEDINA TRUJE EU! Tajni snimak iz klaonice: Kolju se krave koje su toliko bolesne da ne mogu da stoje!

Bolesna goveda, potajno i noću bez nadzora veterinara, kolju u jednoj klaonici u poljskoj regiji Mazovija, a meso potom stavljaju na tržište Europske unije, otkrili su istraživački novinari britanskog The Guardiana.

Oni su objavili tajne snimke, koje su napravili novinari televizije Superwizjer, na kojima se vidi kako bolesne životinje doslovno vuku u klaonicu jer ne mogu stajati na nogama, a čuje se i kako radnici uklanjaju dokaze s trupova goveda, poput rana koje ukazuju na bolesti.

Novinari The Guardiana potom su pokazali snimke stručnjacima za kvalitetu mesa, koji su upozorili kako je ono ogromni rizik za zdravlje potrošača. Pozvali su poljske vlasti da reagiraju i obavijeste sve druge članice EU o riziku.

“Ako postoje bilo kakvi dokazi da je to meso izvezeno iz Poljske, treba alarmirati cijelu Europu. Treba angažirati regulatorne agencije i policijske snage diljem kontinenta”, upozorava Chris Elliott, profesor za sigurnost hrane iz Belfasta.

Poljska među najvećim izvoznicama govedine

Prema podacima UN-a, koje prenosi Jutarnji list, Poljska je tokom 2017. godine izvezla 415.000 tona govedine vrijedne najmanje 1,5 milijardi dolara. Ta država je treća izvoznica govedine u Europi, što ukazuje na potencijalne posljedice širenja raznih bolesti i zaraza od mesa koje potječe od takvih životinja.

Istraživački novinari u klaonicu su se infiltrirali krajem prošle godine, a jedan od njih, Patryk Szczepaniak radio je tamo gotovo tri tjedna. Pred kamerama je ispričao kako bi zaposlenici odmah obilježili meso bolesnih goveda kao sigurno za ljudsku konzumaciju, umjesto da ga pošalju na veterinarsku kontrolu.

“Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove”, rekao je Szczepaniak za The Guardian

U samo tri noći izbrojao je 28 krava, toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Veterinar bi se pojavio tek ujutro kako bi označio meso kao sigurno i potpisao certifikat bez kontrole.

“Na papiru je sve bilo u redu, a u stvarnosti – katastrofa”, upozorio je Szczepaniak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj