ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, Grčku i Izrael, a zaobilazi Tursku?

Sjedinjene Države podupiru napore Grčke, Kipra i Izraela u stvaranju sigurnosnog saveza istočnog Sredozemlja, budući da saveznik Washingtona i NATO-a, Turska, koketira s Rusijom i Iranom i suprotstavlja se američkoj politici u Siriji, piše Ahvalnews.

Uz sigurnosne sporazume, Sjedinjene Države nastoje uspostaviti energetski koridor za prijenos novootkrivenih rezervi plina u regije Europe, potkopavajući dominaciju Rusije kao dobavljača energije za europsko tržište i ograničavajući iranske ambicije da koristi Siriju kao ulaz u Mediteran.

Strateški važna granica

Američki državni tajnik Mike Pompeo prošlog je mjeseca regiju nazvao “važnom strateškom granicom” i kazao kako Washington radi na jačanju odnosa s “tamošnjim demokratskim saveznicima, kao što su Grčka, Kipar i Izrael”.

Pompeo i njegov grčki kolega održali su prošlog mjeseca inauguracijski sastanak Strateškog dijaloga SAD-Grčka u Washingtonu, a drugi sastanak očekuje se u veljači u Ateni. Strateški dijalog, kazao je američki State Department, temelji se na godinama intenzivnog angažmana i predanosti SAD-a i Grčke u produbljivanju suradnje u područjima odbrane i sigurnosti, borbe protiv terorizma, trgovine i energije.

“Sjedinjene Države su pohvalile vodstvo i viziju Grčke u promicanju regionalne stabilnosti i suradnje, posebice atenskih inicijativa u istočnom Mediteranu i na Balkanu kako bi se olakšale zajedničke regionalne gospodarske i sigurnosne prednosti”, kazao je State Department.

“Dvije vlade istaknule su potrebu za poboljšanjem energetske sigurnosti i diversifikacije Europe”, navodi se u priopćenju, ukazujući na brojne projekte energetske infrastrukture, uključujući predloženi plinovod Istočnog Mediterana, koji povezuje Izrael, Kipar i Kretu s kopnom Grčke, a odatle vodi u Italiju ,

Čelnici triju zemalja održavaju niz sastanaka kako bi unaprijedili projekt plinovoda i produbili suradnju. Savez će se dodatno ojačati na sastanku triju zemalja s Pompeom na Kreti u ožujku.

Dodavanje Egipta, koji je otkrio ogromne ležišta plina uz teritorijalne vode ostalih triju, u jednadžbu, a možda i Jordan, mogla bi ojačati strateške interese SAD-a u istočnom Mediteranu gdje su ruski i iranski utjecaji narasli otkad su intervenirali u sirijskom ratu.

Zapadni diplomati ovaj projekt nazivaju “paktom mini-NATO-u”, koji bi također jednog dana mogao primiti i Saudijsku Arabiju, što bi mu moglo pomoći u legitimizaciji u očima arapskog svijeta.

Na udaru Turske?

Mladi savez mogao bi doći na udar Turske, koja ima povijesno rivalstvo s Grčkom, loše odnose s Izraelom i čak ne priznaje Republiku Kipar. Turska je sama u priznavanju odcjepljenja uprave kiparskih Turaka na sjevernom Kipru i tamo drži oko 30.000 vojnika.

Turska je pokušala blokirati istraživanje ugljikovodika na obalama Kipra, tvrdeći kako kiparski Turci imaju pravo na glas u radu i udio u bilo kakvom prihodu. Međutim, kiparski Grci rekli su kako sporazum o otoku, podijeljen od turskih vojnika koji su napali 1974. godine, mora biti na prvom mjestu.

U posljednje dvije godine, činilo se da se Turska okreće prema Rusiji i Iranu dok pokušava ostvariti svoje ciljeve u sporovima sa Sjedinjenim Državama. Veze Ankare s Washingtonom doživjele su strašna iskušenja u prošloj godini zbog niza pitanja, od kojih su nedavno turski planovi za pokretanjem prekogranične operacije u Siriji protiv kurdskih saveznika Sjedinjenih Država u borbi protiv DAIŠ-a

Američki predsjednik Donald Trump ovaj je mjesec obećao “ekonomski uništiti Tursku ako udare na Kurde”, a Washington i Ankara kasnije su izjavili da su dogovorili uspostavu tampon zone u Siriji uz granicu s Turskom, ali niti jedna strana nije ponudila nikakve detalje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, Grčku i… […]

  2. […] ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, Grčku i… […]

  3. […] TOKA 2’: Egipat, Grčka i Kipar potpisali pomorski sporazum da bi se suprotstavili Turskoj! ALIJANSA ZA ISTOČNI MEDITERAN! Šta se krije iza američke inicijative koja okuplja Kipar, Grčku i… Objavljeno […]

Komentiraj