BALKAN U VRHU PRIORITETA: BiH očekuje status kandidata do 1. novembra

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je danas u Briselu da je tokom sastanka sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federikom Mogerini bilo riječi o NATO integracijama.

Bilo je riječi o Godišnjem akcionom planu kao preduslovu da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali sa Mogerinijevom”, rekao je Komšić novinarima u Briselu.

BiH očekuje status kandidata do 1. novembra

“Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH – čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status”, poručio je Dodik.

On je kazao da će BiH do 1. novembra pokušati da dođe do kandidatskog statusa, ali i to da su se na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH.

“Jasno smo čuli da je Evropska komisija zainteresovana za brzo formiranje vlasti, i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uslovljavanja izbora novih organa vlasti, prije svega Savjeta ministara”, izjavio je Dodik.

Dodik smatra da je to jasna poruka iz Evropske unije Bosni i Hercegovini da se vlast mora formirati – jer onda izbori i izborni proces nema smisla.

“Želim da istaknem da unutrašnja pitanja u BiH su vezana za reformsku agendu, to treba da se radi. Potrebno je intenzivirati reforme javne uprave, sistema javnih nabavki, pravosuđa…”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Sve smo to pomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao i to da je primijetio određenu dozu skepticizma – jer je bilo mnogo najava oko termina predaje odgovora na Upitnik EU.

Rekao je i to da je savršeno jasno da je BiH složen mehanizam, da se pojavljuju pitanje koja blokiraju kretanje BiH, poput preispitivanja ustavnosti imena Republike Srpske, Deklaracije o položaju Hrvata, majorizaciji Hrvata u BiH – i da to ljudi u Evropskoj komisiji znaju.

Na koncu obraćanja novinarima on je kazao da BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.

Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU

Član Predsjedništva BiHiz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović istakao je da je Mogerinijeva poslala jasnu poruku da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o Zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucijama EU”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, ova godina i mandat Evropske komisije koji traje do 1. novembra biće iskorišteni kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana napravile iskorake na evropskom putu, a kada je riječ o BiH onda je to kandidatski status.

“Što se tiče Evropske komisije i Mogerinijeve nema nikakve dileme da Evropska komisija želi da BiH dobije kandidatski status do 1. novembra ove godine”, istakao je on.

Džaferović je rekao da se od BiH očekuje da dostavi odgovore na dodatna pitanja koja su već trebalo da budu dostavljena u Evropsku komisiju, dodajući da će ovih dana i to biti učinjeno.

On je naveo da se razgovaralo i o formiranju vlasti u BiH i provođenju izbornih rezultata.

“Tu imamo jedno vrlo ozbiljno pitanje kada je riječ o Savjetu ministara jer se mandat može dati kandidatu koji je spreman da poštuje princip vladavine prava i zakone, odluke Predsjedništva. Tražimo način kako da se pokrene prvi godišnji nacionalni plan u okviru stalnog članstva BiH u NATO savezu i da se nakon toga dodijeli mandat”, kaže Džaferović, dodavši da se mora poštovati evropski i Nato put BiH.

Džaferović je istakao da je zaključeno da BiH treba stabilnost, mir, razgovor, vladavina zakona i da ona jedino može da ide tim putem.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj