NAKON SJEDNICE AMBASADORA ZEMALJA ČLANICA PIC-a! Ivancov poručio: Rusija se nije saglasila sa zajedničkom izjavom…

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) održali su u zgradi OHR-a sjednicu, gdje su raspravljati o inicijativi SDA o promjeni imena Republike Srpske.  Novinarima je bio zabranjen pristup, čak se nije mogao fotografirati ni početak sastanka.

Ivancov poručio: Rusija se nije saglasila sa zajedničkom izjavom PIC-a

Sjednica PIC-a je sazvana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Nakon sastanka, novinarima se obratio Ivancov, koji je rekao da ambasadori nisu postigli stopostotan dogovor.

Tačnije, kako je rekao, on se nije složio s komunikeom jer je zaključak PIC-a da su obje strane podjednako krive,.

– Rusija se nije saglasila sa zajedničkom izjavom PIC-a, jer je on uopćena. Svi su krivi i niko nije kriv – kazao je Ivancov.

Istakao je da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH. 

“Ako želite od mene čuti nešto loše o SDA, to se neće dogoditi. Moj odnos je poštovanje prema svim strankama i liderima. Prijetnja obraćanjem Ustavnom sudu BiH da bi se promijenilo ime Republike Srpske je ozbiljna greška. To izaziva nestabilnost i smanjuje povjerenje među narodima te zaustavlja formiranje vlasti”, poručio je Ivancov.

Na pitanje zašto nikada nije tražio sjednicu PIC-a kada Milorad Dodik poziva na otcjepljenje RS-a i slično, kazao je da i on može navesti mnoštvo primjera, ali da on želi govoriti o aktuelnom trenutku.

“Svako od nas bi mogao govoriti o raznim situacijama, o izjavama Milorada Dodika, trećem entitetu i sl. Tražio sam ovu sjednicu zbog aktuelne političke situacije”, zaključio je Ivancov.

‘Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog reda’

Predsjednik te stranke Bakir Izetbegović objasnio je da je ta inicijativa uslijedila “zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u RS-u”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati “nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu”.

“Entitet RS postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni”, saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik Dodik je odgovorio da će se on, “ako SDA to želi da uradi”, zalagati za rigorozne mjere zaštite RS-a.

Dodao je da je to “inicijativa za razdruživanje u Bosni i Hercegovini” te “rušenje ustavnog poretka”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj